Adó: változott a lakáseladásból, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelemre vonatkozó szabály

Desktop

Az év elejétől változtak az ingatlan, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelemre vonatkozó szabályok - írja az adóhatóság a honlapján.

A magánszemélyek az ingatlan eladásából származó jövedelem meghatározásakor levonják a bevételből - többek között - az ingatlan megszerzésére fordított összeget. Január 1-jétől a jogszabály rendelkezik arról, hogyan kell az ingatlan megszerzésére fordított értéket meghatározni, ha az adóköteles bevételnek minősül  (például kifizetőtől, ingyenes juttatás, eszközátadás keretében, egyéb jövedelemként), és az ingatlant a későbbiekben értékesíti.

Ilyen esetben szerzési értékként azt a jövedelmet lehet figyelembe venni az új szabály szerint, amelyre tekintettel az ingatlan megszerzésekor adófizetés történt. Például, ha a magánszemély ingyen kapott egy 10 millió forint értékű lakóingatlant, annak megszerzésekor egyéb jövedelem címen adófizetési kötelezettsége keletkezett. Ha később ezt az ingatlant eladja, a jövedelem számításakor az ingatlan szerzési értékeként 10 millió forintot vehet figyelembe.

Szintén január 1-jétől, amennyiben a magánszemély vagyoni értékű jogot (például haszonélvezet, használat) ad el, melyet örökléssel vagy ajándékozással szerzett meg, és nem fizetett illetéket, a megszerzésre fordított értéket ugyanúgy kell megállapítani, mint az így megszerzett ingatlan esetén. Ez azt jelenti, hogy öröklésnél a hagyatéki leltárban feltüntetett érték, ajándékozásnál pedig az átruházásból származó bevétel 75 százaléka a szerzési érték.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek