Hazugságok kistermelőkről - egy kistermelő blogbejegyzése

Desktop
A mai kor paradoxona: a kistermelői áru beszerzése szinte lehetetlen, miközben a termelők éheznek - írja blogjában egy kigazi kistermelő, aki két kategóriával is megismerteti ovasóit: 
 
A kistermelő egy jogi kategória, azt biztosítja, hogy szerény, mondhatni otthoni körülmények között is lehessen előállítani kismennyéségű feldolgozott élelmiszert, de kizárólag saját termésű alapanyagból!!!!. Csak, hogy érzékeltessem, zöldség-gyümölcs készítményt (pl. lekvár) kistermelőként főzhetsz otthon, ha a Nébih helyszíni ellenőrzésen megállapítja, hogy a konyhád erre alkalmas. Ha nem az, vagy nagyobb tétellel dolgozol, akkor kell építened egy külön üzemet, külön személyzeti bejárattal, gazdasági bejárattal, személyzeti öltözővel, mellékhelyiségekkel, belül tiszta árú útvonallal, külön láda mosóval, stb. ez alaphangon 50-60 millió forint. Ugyanez a húsüzem esetbében egy kicsit több, itt 100 millió alatt nincs üzem. Szóval a kistermelő státusz egy könnyítés, azért van, hogy a parasztember is képes legyen kolbászt, lekvárt készíteni és eladni, lottóötös elköltése nélkül is.
 
Az őstermelő (aki lehet kistermelő is) egy adózási kategória, lényegében adómentesen (illetve nagyon kicsi adóval) lehet terméket előállítani és eladni közvetlenül a vásárlóknak.
 
A szerző szerint "ezek az intézmények nagyszerű lehetőségeket jelentenek a termelőknek és a nemtermelőknek egyaránt." 
 
További idézetek a bejegyzésből:
 
"A környékünkön például minden étterem kistermelők-őstermelők alapanyagaiból dolgozik. Februárban lecsó készül, májusban paradicsomsaláta és padlizsánkrém (a paradicsom július közepén érik, a padlizsán augusztusban)."
 
"Egy hónapja lehetett, hogy felhívtam az egyik éttermet, hogy megkérjem arra, ha már egy éve nem vesz semmit, legalább vegye le a honlapjáról azt, hogy a Fekete-Bárány Manufaktúrától szerzi be a zöldséget. Nagy sértődés lett belőle annak ellenére, hogy már évtizedekkel azelőtt jó ismerősök voltunk mielőtt bármeliykünk ide költözött volna. Hosszú telefonbeszélgetéseink során elbeszéltünk egymás mellett, ők azt gondolták, hogy ingyen reklámoztak minket a honlapjukon, mi meg nem ezt gondoltuk. Előrebocsájtom, hogy hosszú ismeretségünk alapján igen jó és becsületes és szerethető embereknek tartom őket ezért nem akartam összeveszni a témát is elfelejetettem máig (ugyanis ma találkoztam egy új lófasszal, a kistermelői büfével). Azt hiszem, hogy amikor a barátaid is azt gondolják, hogy nem visszaélés a neveddel reklámozni magukat (hiszen mindenki a helyi termelőktől vásárol nemde?), akkor igen nagy baj van a világban."
 
"Amikor ti még a másik oldalatokra fordultok reggel 5-kor, akkor mi már tetőtől-talpig sárosan etetjük a disznókat és a tyúkokat, azért mert ez a kistermelői élet. Amikor télen, hó, fagy, sár, havaseső és egyéb kellemes körülmények vannak, ti akkor ki se jöttök a házból, ellenben mi akkor is kint vagyunk és akkor is küzdünk mert ez a kistermelői élet. Most, nyáron már reggel 4-kor kint kell lenni a fóliában, mert 11-kor már 60 C hőmérséklet van a sátor alatt. Még alig indult el a nyár, én már 8 kilót fogytam, Líviának előjönnek a hőségben az eddig nem tapasztalt visszér problémái és annak ellenére, hogy már egy trombózist átélt és majdnem belehalt csinálja, mert ez a kistermelői élet. Azért, hogy legyen termék, szinte mindig alkalmazkodunk, az időjáráshoz, a vevőkhöz, a vágóhídhoz, a hatóságokhoz, ezért a gyerekeinkre szinte semmi idő nem jut, de még csináljuk, mert abban reménykedünk, hogy később jobb lesz - és ez a kistermelői élet. A szezon nálunk is rövid, zöldséget megtermelni és eladni még fóliázás mellett is csak pár hónapig lehet. A szezon elindítása (vetőmag, stb.) több millió forint, a munkahét 7 napos, naponta 12-14 órát vagyunk kint a földön vagy bent az üzemben és csináljuk mert ez a kistermelői élet... Magyarországon van kb. nem több mint 10.000 ember aki vásárol bio zöldséget vagy valódi mangalica termékeket. Ebből a kevés merítésből kellene megélni 160 km távolságra a fővárostól. Mint sokan mások, mi sem élünk meg abból amit csinálunk, apasztjuk a családi vagyont, elvállalunk mellékállásban projekteket, stb. De csináljuk, mert ez a kistermelői élet."
 
"Nem hagyom szó nélkül, hogy mindenki (igen, akaratotok ellenére ti is) visszaéljetek a nevünkkel vagy mások nevével, azt mondjátok támogatjátok a termelőket miközben nem. És ne legyünk álságosak, nem minket reklámoztok, hanem magatokat. Ha összeszedném a környéken lévő 10 olyan éttermet aki felirta a zászlóra, hogy a helyi alapanyagokból dolgozik, és ez igaz is lenne, ebből vígan megélnénk sokan, nagyon sokan (persze akkor sem lenne paradicsom májusban, de lenne más ami tükrözi a szezont). Sok kompromisszummal járna mindkét oldalon, de nem csapnánk be a fogyasztót."
 
"Ami történik, az a munkánk lesajnálása, tiszteletlenség. Miközben becsapjátok a fogyasztót, közben becsaptok minket és másokat is, ellehetetlenítitek a termelőket.
Ismerek sok termelőt, de egyet sem aki jól él. Azért, mert a helyi termelőtől vesszük az árut a valóságban azt jelenti: az Aldiból és a Z+D-ből vesszük az árut, néha marketingcélból kis mértékben helyi termelőtől”... Mivel a valós helyi termelők kiszorulnak a piacról ezért igazából mi tesszük tönkre őket."
 
Aki az egész bejegyzésre kíváncsi, elolvashatja itt
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek