A támogatások mozgatják majd meg az ingatlanpiacot?

Desktop
A lakásvásárláshoz kapcsolódó támogatások nem csak a vásárlóknak fontosak, ez mozgatja az egész ingatlanpiacot, ezért ez állandó téma az ingatlanszakmai fórumokon, és komolyan lobbizik a támogatásokért több lakásépítéssel vagy ingatlanforgalmazással foglalkozó vállalkozásokat tömörítő szervezet is. A támogatásokra viszont még várni kell, tudtuk meg Balla Ákostól, a Balla Ingatlanirodák tulajdonos ügyvezetőjétől.
 
Rogán Antal - a Fidesz frakcióvezetője – múlt heti bejelentése szerint a kormány 2015-ben fogja a szociálpolitikai támogatást - más néven a szocpolt - újratárgyalni és 2016-ban új néven indul el majd az Otthonteremtési Program. Várhatóan az új támogatási rendszer több lehetőséget biztosít majd a régi szociálpolitikai támogatásnál, melynek fontos alappillére várhatóan a gyermekek után járó adókedvezmény lesz. 2016. január elsejétől a tervek szerint a kétgyermekesek adókedvezményt növelni kezdik, mely kedvezmény négy év alatt a duplájára nő.
 
De az adókedvezmény mellé egyszeri, nagyobb összegű támogatás, vagy kedvező és kiszámítható feltételek mellett igénybe vehető hitel is szükséges Balla Ákos szerint, mert a leginkább erre rászoruló rétegnek ma nincsen önereje. Ennek az oka, hogy az életútjuk elején járó fiatalok nem tudnak komolyabb megtakarítást felhalmozni, és sok esetben a családi források is kimerültek, a devizahitel problémák miatt az újrakezdők pedig többnyire elvesztették a korábbi megtakarításaikat.
 
Balog Zoltán miniszter már 2015. július 1-től ígéri, hogy 700 ezertől 1,17 millió forintig lesz igénybe vehető egyszeri támogatás, nemcsak új lakás vásárlására, építésére, hanem használt lakás vásárlásra, meglévő lakás bővítésére is (szocpolt eddig csak szigorú feltételek mellett, új lakások esetében lehetett igénybe venni). Ez az elképzelés igazodik az érintett vásárlók igényekhez, és nagyban hasonlít a tavaly márciusban bejelentett, de végül be nem vezetett úgynevezett félszocpolra használt lakásokra.
 
A támogatások mellett várhatóan lakásépítési programot is ki fog dolgozni a kormányzat, de mivel feszes költségvetési évek következhetnek, ezért az építőipari szereplők által remélt lakásépítés ÁFA terheinek csökkentésével nem lehet számolni a következő években. A lakásvásárlók döntő többsége szűkös kerettel rendelkezik, ezért az új lakás a keresők többségének csak álom marad, melyben nem az ÁFA mértéke a kritikus probléma. Egy 2016-ban elinduló lakásépítési program majd csak a későbbi évekre lesz valós hatással a kínálat tekintetében, ezért az új lakások esetében a következő években biztosan keresleti piaccal lehet számolni.
 
Jelenleg is elérhető a lakosság számára több olyan kisebb összegű pályázat, amit igénybe lehet venni korszerűsítésre, illetve az energiafelhasználás csökkentésre. Ilyen a Homlokzati Nyílászárócsere Alprogram, a Fűtéskorszerűsítés (Kazáncsere) 2014 Alprogram, és a Háztartási Nagygépek Energiamegtakarítást Eredményező Cseréje Alprogram, melyek beadása már elkezdődött, de több régióban ez még a november hónapban is beadható. 
 
Ezen pályázati források 2,7 milliárdos keretösszege csekély, ezzel szemben a jelentkezők száma aránytalanul nagy, melyet az is mutat, hogy a pályázatok benyújtását bonyolító informatikai rendszer összeomlott. A részletes pályázati dokumentáció a kormányzati portálon, a Zöld Beruházási Rendszer (www.zbr.gov.hu) és a pályázatkezelő ÉMI Nonprofit Kft. (www.emi.hu) honlapjain érhető el.
 
A 2015-ös évben így a remélt támogatások még nem fogják befolyásolni a piacot, a legnagyobb hatása várhatóan az év első félévében a devizahitelesek forintosításának lesz, ami után kínálatnövekedés következhet a jelenleg visszatartott lakások miatt, tudtuk meg a Balla Ingatlanirodák ügyvezetőjétől.
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?