Külön törvény vonatkozna a kiemelt budapesti fejlesztésekre, így a Dél-Pestre tervezettre is

Oszd meg másokkal!

Desktop
A tervezett atlétikai stadion (forrás: NAPUR Architecht)
A tervezett atlétikai stadion (forrás: NAPUR Architecht)

A kiemelt budapesti fejlesztésekről szóló törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek a kormány. Ez vonatkozna a Dél-Pestet és Észak-Csepelt érintő Budapest Diákváros - Déli Városkapu Fejlesztési Programra is.

A hétfőn benyújtott javaslat célja az indoklás szerint a kiemelt budapesti fejlesztésekkel kapcsolatos egyes állami feladatok kereteinek meghatározása, valamint a már előkészítés alatt álló Budapest Diákváros - Déli Városkapu Fejlesztési Program megvalósítása érdekében egy önálló törvény megalkotása.

A javaslat szerint a jövőben kiemelt budapesti fejlesztésnek számítanak azok a költségvetési vagy európai uniós forrásból finanszírozott budapesti kormányzati közterület-, köztér-, illetve magasépítési ingatlanfejlesztések, valamint a fővárosban, illetve az agglomerációban megvalósuló vonalas közlekedési infrastruktúrafejlesztések, amelyeket a központi költségvetési szervek vagy száz százalékban – közvetlen vagy közvetett – állami tulajdonban álló gazdasági társaságok valósítanak meg, és amelyeket a kormány rendeletében kiemeltté nyilvánított.

A törvénytervezet megalkotja a kiemelt nemzetközi sportesemény fogalmát is, ide sorolva a Budapesten megvalósuló kiemelt jelentőségű nemzetközi vagy nemzetközi érdeklődésre számot tartó sporteseményeket.

A javaslat szerint egy a magyar állam százszázalékos tulajdonában álló nonprofit gazdasági társaság feladata lesz a kiemelt budapesti fejlesztések előkészítése, ezen belül a kormányzati döntés-előkészítés, a beruházás előkészítése, a tervezési program összeállítása, a terveztetés és az engedélyeztetés, valamint a kiemelt nemzetközi sportesemények rendezési jogának megszerzésére irányuló pályázattal és szerződéskötéssel összefüggő feladatok ellátása.

A törvénytervezet a Budapest Diákváros - Déli Városkapu Fejlesztési Program (korábbi nevén Kemény Ferenc Program) megvalósítására irányadó különös szabályokat is meghatározza. A tervek szerint a dél-pesti és észak-csepeli fejlesztési területen valósul meg egy atlétikai stadion a hozzá kapcsolódó létesítményekkel, Xtrém néven egy szabadidőpark és egy evezősközpont, valamint a diákváros.

A program kapcsán azt is rögzítik, hogy az ingatlanokon létesítendő épületre vonatkozó építési engedély kiadása során az árvízvédelmi szempontokat nem kell figyelembe venni, az építési engedély kiadása árvízvédelemmel összefüggő ok miatt nem tagadható meg. Másrészt törvénybe foglalják, hogy a beruházás helyszíneként kijelölt ingatlanok kisajátításakor állam javára polgári jogi úton való megszerzés sikertelenségét követően indult kisajátítási eljárásban a tulajdonosok számára sokkal kevésbé kedvező nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű közlekedési infrastruktúra-beruházásra vonatkozó szabályait kell alkalmazni.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?