Újjáépül a tassi vízleeresztő

Oszd meg másokkal!

Desktop
(fotó: rsdprojekt.hu)
(fotó: rsdprojekt.hu)

Teljesen megújul a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág vízszabályozó rendszere. Az elmúlt években megújult zsilipek, monitoring hálózatok és a szennyvízelvezetési- és tisztítási rendszer után jövőre befejeződik a tassi többfunkciós műtárgy építése.

Az előző európai uniós ciklusban befejezték a több szakaszból álló felújítási munkálatokat a Ráckevei (Soroksári)-Dunán. Elvégezték a Kvassay- és a Tassi-zsilip rekonstrukcióját, megoldották a parti épületek szennyvízelvezetését, és létrehoztak egy monitoring-hálózatot, ami a Duna-ág üzemelési szintjeit szabályozza – mondta az InfoRádiónak Szilágyi Attila, a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság igazgatója.

A tassi többfunkciós műtárgy megépítése azonban – finanszírozási okok miatt – átcsúszott a jelenlegi ciklusba. Tasson 1956-ig működött vízlépcső, ami a jeges árvíz idején megsüllyedt és el kellett bontani, azóta a nem erre készült zsilipen keresztül történt a vízszintszabályozása – mondta el a szakértő. A telepítés alatt álló berendezés éppen ezt a feladatot kívánja átvállalni, „minden körülmények között”. A Ráckevei (Soroksári)-Duna-ágból így ki tudják vezetni a vizet, ha pedig arra van szükség, annak vízpótlását is el tudják végezni, a zsilippel szemben ez szivattyúzásra is alkalmas – tette hozzá Szilágyi Attila.

Az építkezés jövő évig tart, a hajóforgalmat ugyanakkor egyelőre nem akadályozzák a munkálatok, ugyanis a zsiliptől 150-200 méterre dolgoznak. A Kvassay-zsilipen szintén felújítási munkákat végeznek, így jelenleg az nem működik, de nyárra ez is elkészül, és átjárhatóvá válik a Ráckevei (Soroksári)-Duna.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?