Amiről eddig nem sok szó esett a Kemény Ferenc Program kapcsán

Desktop
(fotó: hte.hu)
(fotó: hte.hu)

A Kemény Ferenc Sportlétesítmény-fejlesztési Program keretében megvalósuló Dunai Evezős Központ előzetes vizsgálati dokumentációja szerint Csepelnél 6,8 hektárnyi erdőt vágnak ki, a pesti oldalon 4,5 hektár zöldterületet dúlnak fel, és további 1,2 hektár parkosított zöldfelületet, illetve ligetes állományt tüntetnek el – írta meg a 24.hu.

A dél-pesti és észak-csepeli beruházás részeként jön létre a Ráckevei-Soroksári Duna-ág felső szakaszán tervezett evezős pálya és egy 12 ezres, „Észak-Csepel és Északnyugat-Soroksár elhanyagolt részeit újjáélesztő Diákváros”. A Dunai Evezős Központ megvalósításának elsődleges célja, hogy a Duna nemzetközi evezős versenyek otthonául szolgálhasson, és színvonalas edzéslehetőséget kínáljon a fővárosban, de törekednek arra, hogy az evezős központot a sportolók mellett a lakosság is használhassa majd.

A versenypályán a tervek szerint 2-3 évente, 7-10 nap alatt tartják meg a kiemelt nemzetközi versenyeket, és évente néhányszor várhatóan hazai, néhány napos viadalokat is rendeznek majd itt. Az előzetes vizsgálati dokumentáció szerint a tervezett evezőspályához 2 118 méter hosszúságú vízfelület szükséges, amelyet ki is kell szélesíteni, hogy a pálya nyolc, egyenként 12,5 méter széles versenysávból álljon. Ehhez több mint 120 ezer négyzetméteren irtják ki a növényzetet, emellett mindkét oldalon a part menti nádasok gyakorlatilag teljes eltűnése várható, ami a tájképre is kedvezőtlen hatással lesz.

A lap szerint a tervezett beruházás Natura 2000-védettség alatt álló területet is érint, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság azonban azt nyilatkozta, hogy csak a Kis-Duna-ági vízfelszín Natura 2000-es terület, így a beavatkozások ezen kívül esnek.

A csepeli önkormányzat a lapnak írt válaszában azt közölte, a tervpályázatban a Ráckevei-Duna-ág partvonalat szinte minden pályázó jelentős mértékben átalakította úgy, hogy öblökkel és további ágakkal tagolta.

„A nyertes pályamű is jelentős partvonal-alakítást és vizes helyek létrehozását is javasolta, mely elnyerte a bíráló bizottság tetszését. Valamennyi koncepció jóval nagyobb part menti területet érintett, mint az evezős pálya megvalósításával igénybe vett terület. A városokat átszelő vízpartokat az ember mindig is alakította és módosította erre sok nemzetközi példa van, néhány a világörökség részét képezi.”

A Natura 2000-es területtel kapcsolatban azt írták, hogy csak a jelenlegi Ráckevei-Soroksári-Duna-ág vízfelületét érinti, amelynek területe növekszik a beruházás során. Hozzátették, hogy a zöldfelület rendezése után élhetőbb környezet jön létre a területen.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?