Büdös poloskák után jönnek a harapós katicák

Desktop
Kifejlett harlekinkaticák és egy katicalárva

Még le sem csengett igazán az idei poloskainvázió, máris tele az erkély, a szélvédő, a bejárati ajtó előtti lábtörlő és persze a lakás is az idegenhonos harlekinkaticákkal. Ha nálatok még nem jelentek meg, csukjátok be már most az ablakokat!

Sokféle harlekinkatica van

Az első harlekinkaticákat - amelyek sokkal több pettyet viselnek a hétpettyesnél, de van, amelyiken egyáltalán nincsenek foltok, színük is más - néhány évtizede telepítették Európába, hogy őket "természetes fegyverként" használják fel a levéltetvek elleni küzdelemben. A fegyver annyira jól "bevált", hogy még a hazai katicafajok kiszorításában is részt vesznek a harlekinek, bejött nekik az itteni klíma, elszaporodtak nálunk is.

Ahogy a 24.hu cikkében is olvashatjuk, nem célzottan az emberi hajlékot keresik, mindössze egy fagymentes zugra van szükségük a tél átvészeléséhez. Ha ugyanis egy katica megfelelő téli szállásra bukkan, illatanyagokat, úgynevezett aggregációs feromonokat bocsát ki, ami viszonylag nagy távolságból vonzza a többieket.

Akár ennyien is lehetnek

Bent a lakásban, amíg a bútorok mögött vannak, nincs velük gond. De amikor az enyhébb téli napokon megélénkülnek, sok problémát okozhatnak. Ha veszélyben érzik magukat, ők is tudnak büdösek lenni: lábízületeiknél kellemetlen szagú és ízű váladékot bocsátanak ki. Egyre több embernél viszont allergiás reakciót is kiváltanak, ha pedig szemünkbe dörzsöljük véletlenül váladékukat, kötőhártya-gyulladást kaphatunk. Bőrön csalánkiütést, vizenyős duzzanatot, a lakásban elhaltporladó katicák részecskéinek belélegzése asztmát is okozhat. Ezen kívül még "harapnak" is.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek