Nagy Sándor freskói a Szent Erzsébet-templomban - előadás

Programot feltöltötte:
Csili Művelődési Központ XX.
Desktop

Körösfői Kriesch György, az emlékév kurátora emlékezik meg Nagy Sándor festő- és iparművészről, a Gödöllői Művésztelep egyik szellemi vezéréről. Tematikus előadásában főként a művész pesterzsébeti alkotásaira, a Szent Erzsébet-templomban található klasszikus freskókra és a Pacsirtamezei templomba tervezett üvegablakok elemzésére fókuszál.

Az előadóról:

"Az unoka, (Körösfői Kriesch Aladár (1863-1920) festőművész unokája) Körösfői Kriesch György nem művészettörténész, hanem közgazdász és idegenforgalmi mérnök. Húsz évvel ezelőtt azonban bekapcsolódott a Körösfői Kriesch Aladár Alapítvány munkájába, amit a családja hozott létre, hogy segítsen abban: a nagyapja munkássága méltó helyet kapjon a magyar művészettörténetben és megfelelő publicitást kapjon, a köztudatba is beépüljön.

– Körösfői Kriesch Aladár művészete és az általa képviselt nemes magyar szecesszió formakincsben Kalotaszeg és Erdély, megvalósításban pedig a modern 20. század eleje. 1977-ben nyílt Kecskeméten az első gödöllői művészekről szóló tárlat, ahol Körösfői Kriesch Aladárnak megvolt a helye, aztán 1980-ban volt Gödöllőn egy kiállítás. 1982-től azt mondták, hogy jaj, de szép. Ezt én kevésnek éreztem.

Pedig festőtársával és barátjával, Nagy Sándorral, aki egyben a sógora is volt, fantasztikusat alkottak az iparművészet számos ágában. Sok közös munkán vettek részt, egyebek között a Velencei Magyar Ház, a Marosvásárhelyi Kultúrpalota, a Temesvári Papnevelde, a Mexikói Állami Opera díszítésében." (Forrás: vaol.hu 2018. 10. 28.)

A belépés ingyenes.

(Regisztráció szükséges a katigyuri87@gmail.com e-mail címen!)

Csili Nyugdíjasterem

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek