Visszavásárolhatja elvesztett lakását a devizahitelesek egy része

Oszd meg másokkal!

Desktop
(fotó: IStock)
(fotó: IStock)

Egy benyújtott törvényjavaslat szerint „visszaadnák lakásaikat, házukat a Nemzeti Eszközkezelő Program résztvevőinek”. A bérleti díjat rendszeresen megfizető bérlők kedvező feltételek mellett ismét tulajdonosaivá válhatnak korábbi ingatlanjaiknak – írja mai közleményében a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter.

A NET Zrt.-t a devizahiteleseket segítő Otthonvédelmi akcióterv alapján hozta létre a kormány 2011-ben. A programban az állam megvásárolta a hiteladósok ingatlanát és biztosítja számukra évek óta a bérlés lehetőségét. A most benyújtott törvényjavaslat alapján „a kormány rendkívül kedvező visszavásárlási feltételeket teremtene, ezáltal biztosítva a jelenlegi bérlőknek a hosszú távú otthonteremtési lehetőséget.”

A közlemény szerint a javaslat elfogadása esetén a kormány felajánlaná az egyösszegű visszavásárlást, melynek során a vételárat csökkentené a bérlő által korábban megfizetett bérleti díjak összege, kamatot nem számítana fel az állam, és további százalékos mértékű kedvezmény igénybevételére is lehetőség nyílna a bérlő igénye esetén. A kedvezményes ajánlattal a bérlők közeli hozzátartozói is élhetnének, így visszakaphatják ingatlanjaikat a korábbi tulajdonosok.

A tervezet szerint azoknak a bérlőknek, akik nem tudnak élni az egyösszegű visszavásárlás lehetőségével, a kormány hosszú távú részletfizetést tud felajánlani. A nehéz anyagi helyzetben lévők számára továbbra is biztosított a jelenlegi konstrukció: bérleti díj megfizetése mellett továbbra is bérlők maradhatnak.

Ha a törvényt elfogadja a parlament, akkor a NET Zrt. hivatalosan is értesíti az érintetteket a lehetőségről, és a lakás egyösszegű visszavásárlásáról szóló szerződést a tervek szerint 2019 végéig megkötik azokkal, akik szeretnének élni ezzel a lehetőséggel – írják.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek