Változás a családtámogatásban: jön az otthongondozási díj

Oszd meg másokkal!

Desktop
a kép illusztráció

2019. január elsejétől vezetik be a gyermekek otthongondozási díját (gyod), amelynek összege bruttó 100 ezer forint lesz. A súlyos fogyatékosságából és tartós betegségéből fakadóan önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápoló szülők kapják meg a támogatást (akik eddig ápolási díjra voltak jogosultak, azokat automatikusan átsorolják a gyod-ba).

Azok a családok, amelyek több önellátásra képtelen gyermeket is nevelnek, másfélszeres összegű, tehát bruttó 150 ezer forint gyod-ot kapnak.

A gyod mellett a kisebb testvér után járó családtámogatásokat is megkaphatják majd a szülők. Eddig az ápolási díjjal (amelyet a gyod vált ki) csökkentették a kisebb testvér után járó családtámogatást, ezek között például a gyermekgondozási díjat, a csecsemőgondozási díjat, a gyermekgondozási segélyt, valamint a gyermeknevelési támogatást.

A gyod nem szűnik meg az önellátásra képtelen gyermek 18 éves korával, életkorától függetlenül jár a szülőnek. A gyod összegét pedig 2022-ig - további három lépésben - az akkori minimálbér összegére emelik.

A gyod után csak nyugdíjjárulékot kell fizetni, így a gyod folyósításának időszakát a nyugdíjjogosultság megállapításánál számításba kell majd venni.    

Még az idén, december 1-jével megnyílik a 10 millió forintos kedvezményes kamattámogatású kölcsön igénylésének lehetősége is a kétgyermekes családok számára.

A háromgyerekes családok ugyancsak december 1-jétől igényelhetik az 5 millió forinttal megemelt, összesen 15 millió forintos kedvezményes kamattámogatású kölcsönt. A kedvezményes kölcsönt a két, illetve három gyermeket vállalók is igényelhetik.

A kétgyermekes családok a 10 millió forintos, államilag támogatott, garantáltan 3 százalék alatti kamattal adott hitelt 25 éves futamidőre vehetik fel, ez azt jelenti, hogy a törlesztőrészlete 50 ezer forint alatt marad havonta.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek