Most már hivatalos: további türelmi időt javasol a kormány a fúrt kutak bejelentésére

Oszd meg másokkal!

Desktop
Illusztráció
Illusztráció

Benyújtotta a kormány a fúrt kutakra vonatkozó engedélyezési moratórium meghosszabbítására irányuló javaslatát az Országgyűlésnek. A törvénymódosítási javaslat az eredetileg 2018. december 31-ig tartó türelmi időt hosszabbítaná meg.

A javaslat értelmében mentesül a vízgazdálkodási bírság megfizetése alól az, aki engedély nélkül, vagy engedélytől eltérően létesített vagy üzemeltet „felszín alatti vízkivételt biztosító vízilétesítményt” – magyarul kutat – és annak fennmaradási engedélyét 2020. december 31-ig kérelmezi. A moratórium meghosszabbítása nemcsak a házi vízigény kielégítésére szolgáló kutakat érinti, hanem a mezőgazdasági öntözési célt szolgáló fúrt kutakat is. A legalizált mezőgazdasági hasznosítású kutak tulajdonosai európai uniós vidékfejlesztési pályázatokon is elindulhatnak – áll az Agrárminisztérium október 20-i közleményében.

A jelenleg hatályos jogszabályok alapján azok az engedély nélküli kutak, amelyekre az engedélyt 2018. december 31-ig megkérik, mentesülnek a vízgazdálkodási bírság, valamint az igazgatási és szolgáltatási díjak alól. Font Sándor országgyűlési képviselő ezzel kapcsolatban ezt írta közösségi oldalára: „…ha én regisztrálatlan fúrtkút tulajdonos lennék, egyelőre nem tennék ezügyben semmit.”

Nem csoda, hogy a bejelentési kötelezettség kitolását javasolták, hiszen nagy a lakossági felzúdulás, akár egymillió is lehet azoknak a kutaknak száma, amelyeket engedélyeztetni kell. Ehhez ráadásul minden esetben szükség van szakemberre is, így az ingyenes fennmaradási engedély akár 100 ezer forintba is kerülhet a tulajdonosnak – nyilatkozta Rózsa Attila, a Magyar Vízkútfúrók Egyesületének elnöke az InfoRádióban. Hozzátette: „A fennmaradási engedély adatlapját két embernek kell aláírnia, a tulajdonosnak és egy mérnöki kamarai tagsággal rendelkező mérnöknek, vagy utóbbi helyett egy hivatásos kútfúrónak, aki névvel, arccal, képzettséggel végzi ezt a tevékenységet, és odaírja, milyen technológiával és eszközzel dolgozik.”

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek