Megszűntetné a Fidesz a lakástakarékpénztárak állami támogatását

Desktop
Illusztráció
Illusztráció

A lakástakarékpénztárak állami támogatását megszüntető törvényjavaslatot terjesztett hétfőn az Országgyűlés elé Bánki Erik, a gazdasági bizottság fideszes elnöke.

A javaslat indoklása szerint „a lakástakarékpénztárak konstrukciója nem volt kellő hatékonyságú és az elmúlt időszakban nem szolgálta olyan aktívan és eredményesen az otthonteremtést, mint elvárták volna, emellett pedig 2010 óta 60 milliárd forint extraprofitra tettek szert a programot működtetők és forgalmazók”.

A törvényjavaslat szerint felmenő rendszerben vezetnék ki a programot, így az indítvány az eddig megkötött szerződéseket nem érinti, azokra a futamidő végéig jár az évi maximum 72 ezer forintos állami támogatás.

A konstrukció fennmaradhat, de a törvény hatályba lépését követően új lakástakarékpénztári szerződést állami támogatással már nem lehet kötni. Akinek már meglévő szerződése van, az a javaslat értelmében csak úgy hosszabbíthatja meg a megtakarítási periódusát – 4 évesről 10 évesre –, hogy a meghosszabbított időre már nem járna állami támogatás.

Az eddig a lakástakarékokra szánt pénz a jövőben többek között a csok további bővítésének pénzügyi fedezetét biztosíthatja. Ha ez valóban így lesz, azzal nagyon sok lakásvásárlót kizárnának a támogatottak köréből, gyerek vagy legalábbis a gyerekvállalás ígérete nélkül sokkal nehezebb lesz lakást venni – írta ezzel kapcsolatban a hvg.hu.

A parlament úgy döntött, hogy kivételese eljárásban tárgyalják az indítványt. Ez azt jelenti, hogy hétfőn megtárgyalják és kedden már szavazhatnak is róla. A törvénymódosítás a kihirdetését követő napon lép hatályba.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?