Változik a szemétgyűjtés, a textil és a konyhai hulladékot is szelektálni kell

Desktop
Illusztráció

A háztartások és vállalkozások kommunális hulladékának legalább az 55 százalékát újra kell hasznosítani 2025-től - ez áll az Európai Parlament által elfogadott új tervezetben. Ez azt jelenti, hogy legalább ilyen arányban szelektíven kell majd gyűjtenünk a szemetet - írja a portfolio.hu. 

A tervek szerint a papír, fém, műanyag és üveg mellett 2025-től már a háztartási textil- és veszélyes hulladékot is külön kell majd gyűjteni, 2024-től pedig a terv szerint a biológiailag lebomló háztartási (pl. konyhai) hulladékokat is, avagy otthon kell megoldani a komposztálását.

Az uniós országok 2035-től már mindössze a városi hulladék 10 százalékát helyezhetik el lerakókban. 2025-ben már a csomagolóanyagok 65 százalékát újra kell hasznosítani, ami 2030-ig 70 százalékra emelkedik. 

A célok között szerepel az élelmiszer hulladék mennyiségének 30 százalékos csökkentése 2025-től, 2030-ig pedig a jelenlegi szint felére kellene csökkenteni a pazarlást - írja a lap. 

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek