Megszűnik a méltányossági ápolási díj – helyette települési támogatás kérhető

Desktop
A kép illusztráció
Március 1-jével alakul át a szociális támogatási rendszer, megszűnik többek között az önkormányzatok által adható méltányossági ápolási díj is - írja a hvg.hu.
 
A szociális törvény szerint jelenleg alanyi jogon az jogosult ápolási díjra, aki súlyosan fogyatékost – tekintet nélkül az életkorra – vagy tartósan beteg gyermeket ápol. Ugyanakkor számos beteg, illetve betegség nem tartozik ebbe a kategóriába, akkor sem, ha a beteg önálló életvitelre nem alkalmas. Ilyenek lehetnek például egyes pszichiátriai betegek, enyhébb fokú demenciában szenvedők, de akár egy végstádiumban szenvedő rákos beteg is. Ők a kerületi önkormányzattól kérhettek eddig méltányossági ápolási díjat, melynek összege 23.600 forint. 
 
Aki ápolási díjat kapott eddig, annak fizetve volt az egészségbiztosítása is, és munkaviszonynak fogadták el az ápolással töltött időt. Ez márciustól változik. Az önkormányzatoktól márciustól települési támogatás kérhető méltányossági ápolási díj helyett, amely viszont már nem számít munkaviszonynak. Értelemeszerűen így egészségbiztosítást is fizetnie kell majd annak, aki otthon ápolja családtagját, amelynek összege 6.810 forint havonta. A kerületi kormányhivataltól kérhetjük azonban az egészségbiztosítási díj kifizetését.
 
A változtatások szerint szociális támogatásokat márciustól két helyről lehet igényelni: egyrészt a járásoktól, másrészt a helyi önkormányzatoktól (Budapesten mindkettő kerületi szinten működik). A szociális támogatásoknak ennek megfelelően két formája lesz: a járásoknál az úgynevezett jövedelemkompenzáló-, míg az önkormányzatoknál kiadáskompenzáló támogatások igényelhetők.
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek