Adja le fölösleges, megunt ruháját a Hajós suliban!

Desktop

Most érdemes ruhát gyűjteni a Hajós sulinak!

Most igazán érdemes ruhát gyűjteni a Sulizsák Programmal! A fenntarthatóság jegyében a ruhásszekrényben, gardróbban meglapuló régen nem használt, kinőtt, megunt ruháktól megválva segíthetünk egy iskolányi gyereknek valóra váltani az álmát. Régi, megunt ruháink pedig, melyek csak a helyet foglalják, tovább kerülhetnek olyan helyekre, ahol pont ezekre van szükség, vagy egyszerűen újrahasznosítják őket.

A használtruha-gyűjtésnek környezetvédelmi szempontjai is vannak. A ruhák így nem szemléttelepen, szemétlerakatoknál fognak kikötni, nem elégetik őket, hanem célzottan kerülnek olyan helyre, ahol minden egyes darab felhasználásra kerül. Érdemes tudni, a használt ruhák összegyűjtésének és újrahasznosításának a hagyománya az Egyesült Királyságból és Hollandiából ered. Ezekben az országokban az emberek egy idő után megválnak megunt ruháiktól. Ezeknek a ruhaneműknek a leadása több okból történik, például hogy az anyagukból új ruhákat, használati tárgyakat készítsenek.

Napjainkban Magyarországon még gyerekcipőben jár a használtruhák begyűjtése és újrahasznosítása. De van több olyan vállalkozás is, mely úttörőként tíz éve jelen van már ezen a területen. A Sulizsák nagyon egyszerűen működik. A szülők és gyerekeik tájékoztatása után otthon mindenki megtölti üres zsákjait a ruhákkal. Ezeket a zsákokat az iskolába visszajuttatják. Számukra itt véget is ér a program. A ruhákat a gyűjtés végén egy feldolgozó üzembe viszik szortírozásra, tisztításra, vagy feldolgozásra. Fontos, hogy a zsákokban csak jó állapotú ruhák lehetnek, a rosszakat nem veszik át! Nézzük át gyorsan pontosan mi is kerülhet a zsákokba! Női, férfi és gyerek ruhadarabok, összepárosított cipők (cipőfűzőjüknél vagy más módon összekötve), kézitáskák, sapkák, kalapok, sálak, fehérnemű, zokni, lepedő, függöny, törölköző.

S egy pillantás azon dolgokra, melyek nem tehetőek bele a Sulizsákba: paplan, takaró, párna, szőnyeg, fürdőszobai szőnyegek, szakadt, lyukas, koszos, nedves darabok, munkaruházat, textil darabok, anyagdarabok, nem kész ruhák.

Óriási segítség, ha diákok, szülők és tanárok összefogva egy közös akció keretein belül összegyűjtik a már nem használt ruháikat, és azokat az iskolában leadják. A Hajós iskola ezáltal külön plusz pénzhez jut, amiből végre elkészülhet az ivókút, amit már régóta szeretnének a gyerekek. Ezért is köszönünk minden önként odaadott ruhaneműt és azt, hogy ebben a kezdeményezésben való részvétellel segítik iskolánkat! Az összegyűjtött ruhákat az iskola portáján lehet leadni 1203 Budapest, Lajtha László u. 5-7. címen, hétköznap 07:15 és 21:00 között. Az akció április 11-ig tart, eddig tudják behozni a zsákokat. Amennyiben nincs Sulizsákjuk, elfogadjuk a ruhaneműket egyszerű zsákokban is. Köszönjük, hogy segítenek valóra váltani a hajósos gyermekek álmát, és megmentik a Földet az újabb szeméttől!

Juhák Tamás
Bodor Marica

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?