Dél-pesti fejlesztésekről beszélt az államtitkár

Oszd meg másokkal!

Desktop
(fotó: Bruzák Noémi - MTI)
(fotó: Bruzák Noémi - MTI)

Egy éven belül el kell készülnie annak a 2030-ig tartó fejlesztési tervnek, ami évtizedekre meghatározza majd Budapest jövőjét. Ebben jelentős szerepe van a Déli Városkapu Programnak illetve, a HÉV megújításának is – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára.

A terv hét fejezetből áll majd. Az első azzal foglalkozik, hogy mi ennek a városnak a történeti, építészeti, városszerkezeti identitása, és mi a jövőképe. A második fejezet a mai valóság bemutatására törekszik, a harmadikban megfogalmazzák a hét kiemelt fejlesztési célt a következő tíz évre. A negyedik fejezet foglalkozik a kiemelt fejlesztési térségekkel és tematikákkal.

„Biztos, hogy kiemelt fejlesztési térség lesz a Déli Városkapu térsége, amit én a város aranytartalékának gondolok, és biztos, hogy a kiemelt tematikák között meg fog jelenni az okos Budapest kérdése, a családbarát Budapest kérdése, Budapest mint egyetemváros kérdése” – mondta Fürjes Balázs.

Az ötödik fejezetben lesznek az egészen konkrét fejlesztési projektek, hogy a következő tíz évben mi az, ami megvalósuljon, illetve elinduljon. Az utolsó két fejezet pedig a pénzügyi háttérről, illetve a közösségi tervezésről és intézményi kérdésekről fog szólni.

A politikus a Déli Városkapu Programmal kapcsolatban arról beszélt, hogy szerinte a főváros inkább déli irányba növekszik, mint északiba, dél felé van tere a növekedésnek. A következő olyan terület, amit a fejlesztésbe be lehet vonni, az Dél-Pest és Észak-Csepel.

„Ezek ma elhanyagolt, szennyezett, kihasználatlan területek, miközben a város aranytartalékai. Nagyon közel vannak a városközponthoz, a belváros kellős közepe kevesebb mint öt kilométerre van mondjuk Észak-Csepeltől, és ugyanakkor az elérésük már most sem rossz. Ezeket a kihasználatlan területeket érdemes szabadidős, sportolási, munkahelyi és lakófunkciók tekintetében számba venni, és szisztematikusan, alaposan, okosan megtervezni, hogy az új városnegyed ezen a részen hogy nézzen ki. Jó néhány döntést hoztunk az elmúlt hónapokban, lefolytattuk a tervpályázatot, és elindult a tervezése az új déli dunai hídnak, hogy összekössük Dél-Pestet, Észak-Csepelt és Dél-Budát. Napi 55 ezer autóval csökkenti majd a belvárosi hidak forgalmát. Villamos is megy majd rajta, amely egészen az M1-M7-es bevezető szakaszától a Jászberényi útig kapcsolatot biztosítana. A tervezését egy angol-holland építésziroda nyerte el. Különösen oda kell figyelnünk a helyi adottságokra, az úgynevezett Kiserdő szakaszán le is állítottuk a tervezési folyamatot, és az érintett kerületekkel és az ott lakókkal közösen keresünk majd olyan megoldást, amely mindenkinek jó” – fogalmazott az államtitkár.

Kiemelte azt is, hogy a déli városrészben teljes megújulnak a HÉV-vonalak úgy, hogy a Soroksári út vonalában, mélyvezetésben a csepeli és a ráckevei HÉV a Kálvin téren éri majd el az ottani metróvonalakat.

„A Duna-parton pedig a HÉV-síneket fel tudjuk számolni, ott is nyílik egy nagy szabad terület. Ebben a déli térségben épülne a Diákváros: Budapest egyetemváros, sok tízezer egyetemista tanul itt, ugyanakkor kevés és nagyon rossz állapotú kollégium áll a rendelkezésre. Ez ideális hely arra, hogy egy kollégiumváros felépüljön. Az építési engedélyezési eljárás épp a napokban indul, elkészültek az engedélyes tervek. A Nemzeti Atlétikai Központ is itt lesz, amely az otthona lehet a Budapesten rendezendő 2023-as atlétikai világbajnokságnak. És lesz itt közpark, zöld terület, evezős központ, tehát Budapest új, üde színfoltja lesz” – tette hozzá Fürjes Balázs.

Azt is lemondta, hogy a HÉV-rekonstrukció során a HÉV járműparkcseréje is megvalósul évek alatt, ütemezetten. „A MÁV-HÉV állami cégnek kötelezően előírta a kormány, hogy készítsen el egy járműspecifikációt. Azt néhány miniszter egyetértésével véglegesíteni kell, és akkor a feltételes közbeszerzési eljárást a járműcserére a cég ki tudja írni. Ha kellő alapossággal járunk el, akkor a jövő évben lehet a beszerzést megindítani” – mondta az államtitkár.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?