Közösségi közlekedés a hosszú hétvégén

Desktop
Kép: wikipedia
Kép: wikipedia

Az 1956-os forradalom évfordulójára emlékezve a város több pontján lesznek programok: 22-én, hétfőn délután a Műegyetem rakparton és a Bem József téren, 23-án, kedden délelőtt a Kossuth Lajos téren, délután pedig a Terror Háza múzeumnál.

Korábbi cikkek a témában:

Koszorúzás és megemlékezés a Műegyetem rakparton – október 22. 14:00-tól

Október 22-én, hétfőn 14 órától koszorúznak és ünnepi megemlékezést tartanak a Műegyetemi emlékműnél. 16:30-tól ünnepi fáklyásmenet indul a Műegyetemtől a budai rakparton át a Bem térre, ahol 17:30-tól szintén megemlékezést tartanak. A Műegyetemi emlékmű a Műegyetem rakparton, a Szent Gellért tér közelében található, amely egész délután kényelmesen megközelíthető az M4-es metróval; a dél-budai villamosjáratok közlekedésében kb. 16:30 és 17:30 között a Szent Gellért rakparton, 17:30 és kb. 19:00 óra között a Bem rakparton várható korlátozás.

A menet elhaladása miatt kb. 17:00 és 19:00 óra között a 7-es autóbuszokat  a Szent Gellért rakparti, a 16-os és a 105-ös autóbuszokat a Clark Ádám téri,  a 11-es és a 39-es autóbuszokat a Batthyány téri, a 109-es autóbuszokat pedig a Bem József téri lezárások miatt korlátozzák.

Ünnepélyes zászlófelvonás a Kossuth Lajos téren, a Szent Korona látogatása az Országházban – október 23. 9:00-tól

Október 23-a, nemzeti ünnepünk hivatalos rendezvénysorozata Magyarország nemzeti lobogójának katonai tiszteletadással történő ünnepélyes felvonásával kezdődik. Üzemkezdettől 10 óráig a 2-es villamosok csak a Közvágóhíd M és a Kossuth Lajos tér (Széchenyi rakpart) között közlekednek. 7 és 10 óra között az M2-es metró Kossuth Lajos tér állomását lezárhatják, a 15-ös és a 115-ös busz pedig a teret elkerülve, módosított útvonalon közlekedik; ebben az időszakban érdemes az M3-as metró Arany János utca állomásától vagy a 4-es és a 6-os villamos Jászai Mari tér megállóhelyétől gyalogosan megközelíteni azt.

10 és 17 óra között az érdeklődők megtekinthetik az Országházban a Díszlépcsőházat, a Kupolacsarnokot és a Szent Koronát. A Kossuth Lajos tér 10 óra után legkényelmesebben az M2-es metróval, valamint a 15-ös vagy a 115-ös busszal közelíthető meg.

A miniszterelnök beszéde a Terror Háza múzeumnál – október 23. 15:00-kor

A kormányfő ünnepi beszédének helyszíne, a Terror Háza múzeum a 4-es és a 6-os villamos Oktogon megállóhelyétől, illetve az M1-es metró Oktogon vagy Kodály körönd állomásától gyalogosan közelíthető meg. (A Vörösmarty utca állomást várhatóan 13 és 17 óra között lezárják.)

Szabadságkoncert 1956 a Millenáris B csarnokban

A Magyar Szimfonikus Zenekar és az Anna & the Barbies zenekar fellépésével tartják idén a Szabadságkoncert 1956 rendezvényt. Helyszíne, a Millenáris a Széll Kálmán térről, illetve a 4-es és a 6-os villamos Széna tér megállóhelyéről rövid gyaloglással érhető el.

A többi járat közelekedés így alakul:

  • Október 22-én, hétfőn a szombati, 23-án, kedden pedig az ünnepnapi menetrend lesz majd érvényben. Ezen a két napon az M3-as metró egész nap közlekedik Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között. A forradalomnak és a szabadságharcnak emléket állító külsővel 1956-os jelzésű villamos közlekedik október 22-e és november 4-e között a 6-os és a 49-es villamos vonalán.
  • Az október 20-23-i hosszú hétvége szombati és vasárnapi napján az M3-as metró helyett a teljes vonalon pótlóbusz jár; október 22-én, hétfőn és 23-án, kedden ugyanakkor egész nap Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között közlekedik a metró, Újpest felé pedig pótlóbusszal utazhatnak tovább. A fővárosi közösségi közlekedésben október 22-én, hétfőn a szombati, 23-án, kedden pedig a vasárnapi és ünnepnapi menetrend lesz érvényben.

És jár majd a nosztalgia-villamos: a forradalom és szabadságharc emlékére 1956-os jelzéssel korhű külsejű UV típusú villamos indul a fővárosban október 22-e és november 4-e között a fővárosban: október 22-én, hétfőn délután és kora este a 49-es villamos vonalán, majd 23-tól, keddtől november 4-ig, vasárnapig – szintén a délutáni és a kora esti órákban – a 6-os és a 49-es villamosvonalon. A villamosok a BKK normál díjszabása szerint, azaz a megszokott módon csak jeggyel vagy bérlettel vehetők igénybe. Több villamosmegállóban – a forradalomhoz és a szabadságharchoz kapcsolódó ikonikus helyszíneken, a Széll Kálmán tér, a Széna tér, a Mechwart liget, a Nyugati pályaudvar, az Oktogon, a Király utca / Erzsébet körút, a Blaha Lujza tér, a Corvin-negyed, a Móricz Zsigmond körtér és a Szent Gellért tér megállóhelyeken – korabeli ruhába öltözött fiatalok osztogatnak majd archív hírekből összeállított újságot az arra közlekedőknek.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek