Fejes-Tóth Gábor beszámolója a szabótelepi forgalomtechnikai változásokkal kapcsolatban

Oszd meg másokkal!

Desktop

Kedves Szabótelepiek és érintett Pesterzsébetiek!

Rövid beszámolóm a forgalomtechnikai változásokkal és a Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság ülésén történtekkel kapcsolatban: Az elmúlt egy hét alatt nagyon sok lakó keresett meg telefonon, igyekeztem mindenhová eljutni és szerencsére többen is segítettek aláírásokat gyűjteni, véleményt formálni - ezt ezúton is köszönöm mindenki nevében! A gyűjtés eredménye október 9-ig összesen 378 aláírás, melyeket 5 különböző ívre lehetett leadni.

Sorrendben:

  • C ív, 206 aláírás - amely azt kérte, hogy ne lépjen életbe semmilyen változás az eddigi rendhez képest, az egyirányúsítás helyett pedig inkább jobb-kéz szabályra felhívó figyelmeztető táblákat helyezzenek ki.
  • Második az A ív lett, amely azt kéri, hogy minden maradjon a régiben, ne legyen semmilyen változás.
  • Az E ív kapott 13 aláírást, ez azt javasolta, hogy fésűs formában egyirányúsítsanak, tehát egy utca oda, a következő vissza, és végig az egész telepen.
  • A D ívre 3 aláírás érkezett, ők azt javasolták, hogy az utcák két oldalára virágosládákat helyezzenek el forgalomlassítás céljából.
  • A B ívre 0 aláírás: ez volt az az egyirányúsítás, amit kitelepítettek szeptemberben a telep minden sarkára.

Én tényleg igyekeztem korrekt lenni, és minél több lehetősége felkínálni a lakóknak, továbbá bárki megkereshetett és az igényét, problémáját elmondhatta, leírhatta - én ezeket továbbítottam mai napon az Önkormányzat felé. Gyakran felmerülő probléma volt a gyorshajtás, a nagy átmenő forgalom, az is, hogy nem tartják be a jobb-kéz szabályt az áthaladók, a fekvőrendőrök helyzete, mérete - és még több más kérdés is. Én most igyekeztem elsősorban az aktuális témára koncentrálni, és az egyirányúsításra terelni a kérdést, de természetesen ezt érinti más problémakör is. Más a gondja a Fás utcának, más a Zobor utcának, más a Magyar utcának is.

Volt még rajtam kívül más lakó is a Bizottság ülésén, aki eljött és továbbította az utcában lakók panaszát. És teljesen igaza is volt, probléma a nagy és egyre növekvő áthaladó forgalom - ennek érdekében olyan tervet érdemes készíteni, amely arányosan kezeli a telep problémáit, és enyhít ott, ahol nagyobb a gond. Mindezt viszont ésszerűen érdemes megtenni, úgy, hogy előrébb legyünk vele, és az érintetteknek is megfeleljen. Továbbá úgy intézni az ügyet, és tájékoztatni a lakókat, hogy mindenki tudhassa, hogy mi várható, és adott esetben véleményt is mondhasson, előre (!) egy tervezett változásról. Ezen a téren több hiba is becsúszott a jelen szituációba, ez láthatóan komoly tanulság lesz az Önkormányzat felé is.

Mielőtt bárki azt várná, hogy most konkrét A vagy B lépés következik a Bizottság ülése után, szólnom kell, hogy én csak vendég voltam, akit ilyen formában meghallgattak de semmilyen döntés vagy véleményezés most nem született a témában. Az aláíróíveket átvették (erről igazolást is kértem), majd a Polgármester felé fogja továbbítani a Bizottság elnöke. Ezek után várható valamilyen változás az ügyben.

Amit még le kell írnom, az az ügymenet, ugyanis sem én, sem más lakó nem tudta, hogy mi volt a lefolyása a táblák kihelyezésének és kinek a felelőssége ami történt. Ez ügyben a Városfejlesztési Osztály vezetőjétől a következő felvilágosítást kaptam: 2017 novemberében történt lakossági fórum után az Önkormányzat tudomásul vette sok szabótelepi lakos problémáját, és felkérte a Hefter Kft.-t, hogy készítsen egy tervet a telep forgalomrend szabályozására, forgalomlassítás (tehát csökkentés) céljával. Ez a terv elkészült, de nem került az Önkormányzat elé (ez a lépés nekem azért elég furcsa), hanem a Budapest Közút véleményezte és hagyta jóvá. Ők adtak arra engedélyt, hogy ez a terv a gyakorlatban is megvalósuljon, és tudomásom szerint ők is helyezték ki a táblákat. Az Önkormányzat és dolgozói ezután szembesültek csak vele, hogy mi is valósulna meg a kerület egy részében. Jelenleg a táblák már az Önkormányzat tulajdonában vannak, és így a Képviselő-testület dönthet arról, hogy élebe lépteti-e őket, vagy változtat rajtuk, esetleg elbontja az egészet. Jelenleg itt tartunk, és én szóbeli ígéretet kaptam a Polgármestertől arra, hogy amit a telepen lakók többsége szeretne, abba az irányba lépnek, azt fogják támogatni. Így, ennek megfelelően az lenne várható, hogy a táblák egy részét átcseréljék "egyenrangú utak kereszteződésére", a többit eltávolítsák. Ha, tényleg minden abba az irányba változik, ahogy mi itt lakók is szeretnénk.

Több panasz is érkezett hozzám arra, hogy miért csak a Szabótelepet "szivatják" a fekvőrendőrökkel, a 30-as övezettel, meg most ezzel az egyirányúsítással, csak és kizárólag egész Pesterzsébeten? A jogos felvetésre nem tudom mennyire megnyugtató válasz az, hogy tervek szerint a került nagy részét a jövőben, több ütemben, de hasonló lakó-pihenő övezetnek fogják majd nyilvánítani, ennek megfelelően pedig várható más részek sebességkorlátozása, fekvőrendőr kihelyezések - és akár egyirányúsítások is. Ezt most csak tárgyilagosan leírtam, mert érinti a témát. Azzal mindenesetre kezdeni kell valamit, hogy ne 1-2 utcára essen minden átmenő forgalom terhe. Azzal is, hogy a közlekedési morál javuljon, és ne vágjanak át kereszteződéseken autósok úgy, hogy be sem néz jobbra-balra. Azzal is, hogy a fekvőrendőrök ne rongálják meg az autók alvázát, tengelyét, éjszaka a sötétben senkinek ne kelljen elvonatnia a járművét, mert nem látta az úton keresztbe fekvő eszközt (ilyen eset konkrétan volt már). De mindezt ésszerűen, és társadalmi vitát követően kellene kivitelezni - ez nem csak a saját véleményem, de az egyik tanulsága is az eddigi történetnek.

Fejes-Tóth Gábor
2018. október 9.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?