Nem éri meg bliccelni: keményen behajtja a tartozásokat a BKK, akár perre is mennek

Desktop
Illusztráció (forrás: Máthé Zoltán - MTI)

Csökkent az előző évhez képest a pótdíjazások száma a Budapesti Közlekedési Központnál (BKK), viszont a jogi eljárások miatt nőtt a pótdíjbevételek összege 2016-ban.

A cég 2015-ben felülvizsgálta a pótdíjazási gyakorlatot, és úgy döntött, hogy szigorúbban lép fel a jegy és bérlet nélkül utazókkal szemben, és hatékonyabbá teszi a pótdíjtartozások behajtását.

A szigorúbb követeléskezelésnek köszönhetően az elmúlt másfél évben körülbelül 80 ezer fizetési meghagyást, valamint körülbelül 25 ezer végrehajtási eljárást indított a BKK azokkal szemben, akik jegy és bérlet nélkül utaztak.

A BKK kimutatása szerint a legnagyobb, egyösszegű befizetés 1,2 millió forint volt, amelyet múlt héten fizettek be, de a tíz legnagyobb összeg közé egy 486 ezer forintos átutalás is befért.

Emellett a pótdíjazások száma jelentősen, 23 százalékkal csökkent a 2015-ös szinthez képest 2016-ban: míg 2015-ben 314 ezer pótdíjazás volt, addig tavaly 254 ezer.

Mintegy 450 pótdíjazási polgári per zárult le jogerősen, 441 alkalommal, tehát az esetek 97 százalékában a BKK nyert. Ezekben az esetekben a pótdíj összegén kívül a per valamennyi költsége is a pótdíjazott utasra hárul.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?