Dugódíj és hídpénz lehet a fővárosban

Desktop
(forrás: MTI / Honéczy Barnabás)
A főpolgármester közlése szerint még dolgoznak a szakemberek a dugódíj, illetve a hídpénz bevezetésének részletein, nem dőlt el, mekkora legyen a gyűrű átmérője és mennyit kellene fizetni.

Tarlós István a tv2 Mokka című műsorában kedd reggel azt mondta: "hangulatkeltés van, döntés nincs, keressük a lehetőségeket". Szavai szerint abban az esetben, ha lesz dugódíj és hídpénz, akkor egy egészen kis körzetet határoznak meg, vagyis a Hungária gyűrűnél szűkebbet. Jelezte, így alaptalan lesz a külső kerületek azon félelme, hogy náluk összpontosul a belső városrészek tehermentesítéséből adódó parkolási igény.

A dugódíj mértékéről úgy nyilatkozott, hogy a magasabb változatban behajtásonként 400 és 500 forint között kellene fizetni, de egyelőre nincs erről semmilyen döntés. Hozzátette, ésszerűbb lenne a dugódíjat akkor bevezetni, ha kiépül minden P+R parkoló.

Ezzel szemben tegnap az InfoRádiónak Vitézy Dávid elmondta, hogy Pesten szinte biztosan a Hungária körút lesz a behajtási díj egyik fő határvonala, Budán pedig a Margit körút, azonban nem dőlt még el, lehet-e majd bérletet váltani a kijelölt zónákba.

Vitézy Dávid tegnap arról is beszélt, hogy az egyik elképzelés szerint a belvárosban élőknek vagy nem kell fizetniük, vagy egy alacsonyabb díjat határoznak meg nekik. A zóna nagy lesz, a belső városrészben élők így elkerülhetik a díjfizetést, és nem lesznek ösztönözve a tömegközlekedés használatára.

Az autópályákhoz hasonlóan lehetnek kamerák, amelyek rögzítik a kocsik rendszámait és akár utólag is be lehet majd fizetni a díjat, ha valaki ezt nem rendezi, akkor pótdíjat kell fizetnie. Várhatóan trafikokban, benzinkutakon és elektronikus úton is lehet majd fizetni a díjat.

A hídpénz az elképzelések szerint azt jelenti, hogy a Duna-hidakon való átkelésért kellene egyszeri díjat fizetni. Itt is lehetnének kivételek, de a "helyben lakók" fogalma nehezen lenne értelmezhető.

Címkék: 
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek