Nem életveszélyes a 3-as metró – állítja a főpolgármester

Desktop
(forrás: Majtényi Mihály - budapest.hu)
Több mint félmilliárd forintot biztosít a főváros a leromlott állapotú 3-as metró átmeneti javítási munkálataira.

A legkritikusabb hatszáz méteres szakaszon kicserélik a síneket – ennek révén megszüntethetők a jelenlegi sebességkorlátozások –, fokozzák a vonal tűzvédelmét, elsőként az állomásokon, felgyorsítják az Alstom-szerelvények forgalomba állítását, hogy a legrosszabb állapotban lévő metrókocsikat a 3-as vonalról leselejtezhessék, jövőre pedig 35 kilométer hosszan lesz síncsere – jelentette be mai sajtótájékoztatóján Tarlós István főpolgármester.

A főpolgármester úgy vélte, a 3-as metró átfogó felújítása sok tízmilliárd, de akár 100 milliárd forint is lehet. Ennek előteremtéséhez a fővárosnak nincs elegendő forrása, sem megfelelő hitelképessége. Mivel a rekonstrukciót nem készítették elő időben – erről legkésőbb 2006-ban kellett volna dönteni – idén vagy jövőre „szabályos jogi és fizikai képtelenség”, hogy megkezdődjön a rekonstrukció.
Tarlós István hangsúlyozta: a metró üzembiztonságos működését tudják megoldani. „A vonal nem életveszélyes, bár a felújítás csúszása jelent kockázatot” – jelentette ki a főpolgármester.

Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója hozzátette, a 4-es metró 2014-ig az összes elérhető uniós forrást leköti, ezért a beruházást a 2014-től induló új uniós költségvetési ciklusra tudják előkészíteni. Addig pedig megteszik azokat az átmeneti intézkedéseket, amelyek az üzembiztonság fenntartásához szükségesek. Ez kellemetlenségekkel járhat, esetlegesen járműhiánnyal vagy sebességkorlátozások bevezetésével – mondta. A sínek kockázatelemzését már elvégezték, ennek alapján már májusban elkezdik a legkritikusabb állapotú hatszáz méternyi szakasz cseréjét. Ezt éjszaka fogják végezni, ezért nem lesz szükség vágányzárra. Mindezek forrása a BKV éves, 8-10 milliárd forintos beruházási kerete lesz.

Vitézy rámutatott, hogy a következő években egyre több helyen egyre többször lesz szükség ilyen beavatkozásokra, amíg az átfogó felújítás meg nem történik.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?