Árpád-házi Szent Erzsébet főplébániatemplom

1201 Budapest, Szent Erzsébet tér 1. | +36-1-709-8415 | http://www.esztergomi-ersekseg.hu/?fm=1&am=4&op=plebaniaview&p_id=20
Desktop

1908-ban Kokovay János esperes plébános gr. Csáky Károly váci püspök engedélye alapján megkezdi Bánszky Mihály építész tervei szerint a Szent Erzsébet templom építését.

Neogót stílusú, arányaiban is nagy, szép karcsú tornyú templom (732 négyzetméter) 1909-ben készül el. A templom építőinek és a segítőknek nevét márványtábla őrzi a bejáratnál.

1913-ban Jureczna Antal templomfestő és oltárépítő festi ki a templomot.  

1938-ban a templomba Dr. Décsei Géza prépost plébános elgondolása szerint Nagy Sándor festőművész, a gödöllői iskola utolsó képviselôje megkezdte és 1943-ban fejezte be a mostani szecessziós freskók festését. A freskók a 15 évvel ezelőtti súlyos beázások miatt megrongálódtak. Helyrehozatalukat Bóna István restaurátor és Szebeni Nándor díszítő festő kezdik el.

A templom teljes külső felújítása Losonci Ottó felajánlása és nagyösszegű adománya segítségével 1997-ben elkészül. Ez év őszén a templom előtti téren került felállításra Pannonhalmi Zsuzsa keramikusművész Árpád-házi Szent Erzsébet szobra.

További információk:

Parkolás:utcán ingyenes
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil

Az ittlakunk.hu oldalain megjelenő információk, adatok tájékoztató jellegűek. Az esetleges hibákért, hiányosságokért az oldal üzemeltetője nem vállal felelősséget.