Árpád-házi Szent Erzsébet főplébániatemplom

1201 Budapest, Szent Erzsébet tér 1. | +36-1-709-8415 | http://www.esztergomi-ersekseg.hu/?fm=1&am=4&op=plebaniaview&p_id=20

Oszd meg másokkal!

Desktop

1908-ban Kokovay János esperes plébános gr. Csáky Károly váci püspök engedélye alapján megkezdi Bánszky Mihály építész tervei szerint a Szent Erzsébet templom építését.

Neogót stílusú, arányaiban is nagy, szép karcsú tornyú templom (732 négyzetméter) 1909-ben készül el. A templom építőinek és a segítőknek nevét márványtábla őrzi a bejáratnál.

1913-ban Jureczna Antal templomfestő és oltárépítő festi ki a templomot.  

1938-ban a templomba Dr. Décsei Géza prépost plébános elgondolása szerint Nagy Sándor festőművész, a gödöllői iskola utolsó képviselôje megkezdte és 1943-ban fejezte be a mostani szecessziós freskók festését. A freskók a 15 évvel ezelőtti súlyos beázások miatt megrongálódtak. Helyrehozatalukat Bóna István restaurátor és Szebeni Nándor díszítő festő kezdik el.

A templom teljes külső felújítása Losonci Ottó felajánlása és nagyösszegű adománya segítségével 1997-ben elkészül. Ez év őszén a templom előtti téren került felállításra Pannonhalmi Zsuzsa keramikusművész Árpád-házi Szent Erzsébet szobra.

További információk:

Parkolás:utcán ingyenes
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil

Az ittlakunk.hu oldalain megjelenő információk, adatok tájékoztató jellegűek. Az esetleges hibákért, hiányosságokért az oldal üzemeltetője nem vállal felelősséget.

Hirdetés
Hirdetés
Desktop

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Hol-mi toplista

Helyi közösségek a Facebookon

Partnerek