Vége a nagy szívásnak

Oszd meg másokkal!

Desktop
Fotó: felelős gasztrohős
Fotó: felelős gasztrohős

Európában is tervezik megtiltani az egyszer használatos (magyarul eldobós) műanyag tárgyak használatát, nemcsak a szívószálakat, hanem evőeszközöket, és fülpiszkákat is.

Elsősorban az óceánok élővilágát szeretnék megvédeni, de hát nézzetek végig akármelyik random folyóparton, miket sodor ki nálunk is a víz. Az Európai Bizottság konkrétan tíz tárgyféleséget sorol fel, ezek adják a partjainkat szennyező hulladékok hetven százalékát: köztük vannak a műanyag tányérok, meg keverőpálcikák is.

A tiltó törvénytervezetet most hétfőn, május 28-án terjesztették elő, de persze ahhoz, hogy legyen belőle valami, a tagállamoknak meg az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia, és ez évekig tarthat. 

A tervezet nem csak tilalomról szól, hanem arról is, hogy az előállítók viseljék ezentúl a hulladék kezelésének és a vizek megtisztításának költségét, és ami nagyon fontos lenne: 2025-re a tagállamok gondoskodjanak arról, hogy az egyszer használatos műanyagpalackok kilencven százalékát gyűjtsék és dogozzák föl újra, legyenek új és hatékony "recycling" programok.

Ti addig is tehettek a környezetünkért: mondjatok nemet. Biztos, hogy mindig kell szívószál? Kettő is egyszerre, mert az cuki? Kell minden egyes banánnak, paprikának külön zacsi? (A piacon erről egyelőre nehéz lebeszélni az árusokat, sokszor értetlenkednek, de hát ingyen van, mondják.)

Címkék: 
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?