Az otthoni pálinkafőzéshez párlat adójegy is kell

Oszd meg másokkal!

Desktop
(fotó: MTI)
(fotó: MTI)

A pálinkafőzés jellemzően őszi - téli foglalatosság. Aki házilag akar pálinkát előállítani, annak már a pálinkafőzés megkezdése előtt párlat adójegyet kell igényelnie a NAV-tól. A NAV Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatóságánál idén a 193 regisztrált magánfőző 40 százaléka igényelt párlat adójegyet – írta közleményében a NAV.

Párlat adójegyet csak az igényelhet, aki magánfőzőként regisztrált a lakóhelye szerinti önkormányzatnál, vagyis a desztillálóberendezés megszerzését tizenöt napon belül bejelentette az önkormányzathoz.

A párlat adójegy egy olyan sorszámozott igazoló szelvény, amely adójegyenként egy liter párlat előállítására jogosítja a magánfőzőt, egyúttal igazolja egy liter után a hétszáz forint jövedéki adó megfizetését, valamint a magánfőzött párlat eredetét.

A magánfőzőnek évente első alkalommal legalább öt darab párlat adójegyet kell beszereznie. Az igénylést mindig a főzés előtt kell benyújtani, de akár előre is beszerezhető az adójegy az éves tervezett mennyiségre. Évente legfeljebb 86 darab adójegy igényelhető és legfeljebb ennek megfelelő mennyiségű, 86 liter párlat állítható elő.

Párlat adójegy igényléséhez a www.nav.gov.hu honlapról letölthető a NAV_J27 jelű nyomtatvány, amely elektronikusan és papíron egyaránt benyújtható.

Az adójegy a jövedéki adó megfizetését követően vehető át, ezért célszerű az igénylés benyújtása előtt a párlat adójegyenkénti hétszáz forint jövedéki adót a 10032000-01037313 számú, NAV egyéb termékek jövedéki adója bevételi számlára befizetni. A befizetés teljesíthető átutalással vagy a NAV-nál beszerezhető csekken, azonban mindkét esetben fel kell tüntetni a magánfőző adóazonosító jelét a közlemény rovatban.

A magánfőzött párlatot kizárólag a magánfőző, családtagjai vagy vendégei fogyaszthatják, ha azt nem értékesítik. A magánfőzött párlat kizárólag alkoholtermék-adóraktárnak értékesíthető.

Egy tárgyéven belül magánszemély vagy bérfőzetőként vagy magánfőzőként jogosult párlatot előállíttatni, illetve előállítani. A dél-budapesti magánfőzők idén eddig 955 darab párlat adójegyet igényeltek – írja a NAV.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?