Tudtad? Az interneten rendelt, Unión kívülről érkező árut vámoltatni kell

Oszd meg másokkal!

Desktop
Az Unión kívülről érkező termék vám- és áfaköteles lehet (fotó: Illyés Tibor - MTI)
Az Unión kívülről érkező termék vám- és áfaköteles lehet (fotó: Illyés Tibor - MTI)

A internetes vásárláshoz nyújt segítséget a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapjának új információs felülete, amelyen egyebek mellett a külföldről rendelt áruk esetében fizetendő vámokról és egyéb közterhekről tájékozódhatnak a vásárlók – közölte a NAV.

Egyre népszerűbb az internetes vásárlás, és folyamatosan nő az Európai Unión kívülről szállított küldemények száma is. Annak érdekében, hogy a megrendelt termékek gyorsan és biztosan célba érjenek, elengedhetetlen a pontos adminisztráció, ebben segít a NAV honlapjának új információs felülete - írta közleményében a NAV.

A honlapon olvasható információk segítségével a vásárló még a termék rendelése előtt ki tudja számolni, milyen költségekkel jár az Unión kívüli országokból érkező árucikkek internetes vásárlása. 

A NAV arra is felhívja a figyelmet, hogy mielőtt valaki leadja internetes rendelését, fontos tájékozódnia az adó- és vámjogszabályokról. Alapvető információ, hogy az árut az Európai Unió területéről vagy unión kívüli országból szállítják-e. Gyakran ugyanis az Európai Unió valamely tagállamából rendelt áru gyártási, raktározási helye az Unión kívüli ország, ezért amikor beérkezik az EU-ba a termék, azt vámkezeltetni kell. Ez vám- és adófizetési kötelezettséggel, valamint a postai szolgáltató adminisztrációs díjával járhat. A postaforgalomban érkező küldeményeket a Magyar Posta Zrt. kezeli – áll a közleményben.

A kisebb értékű áruk vám- és áfamentesek, azonban a vámmentességi értékhatárok eltérnek egymástól abban az esetben, ha a küldeményt ajándékba kapjuk, illetve ha azt interneten vásároljuk. Ha EU-n kívüli magánszemély küld ajándékot magyar magánszemélynek, úgy 45 euró értékig nem kell vámot és adót fizetni. Az interneten megrendelt áruk 22 euró értékig – amely az áfa-törvény alapján mindenkor 6 000 forint – vámmentesek, e fölött azonban adót kell fizetni. Ha a termék értéke nem haladja meg a 22 eurót, akkor a termék árának (és az esetleges szállítási költségének) megfizetésén felül további költségek (adó, vámkezelési költség) nem merülnek fel – írja a NAV.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?