Kíváncsi vagy, több pénz marad-e a zsebedben jövőre?

Desktop
a kép illusztráció

Benyújtotta a tavaszi adócsomagot a kormány kedd este. Íme a legfontosabb változások 2018-tól:

  • Jól járnak a kétgyermekesek: emelkedik ugyanis a kétgyermekeseknél a családi adókedvezmény mértéke, a jelenlegi 15 ezer forint helyett maximum havi 17.500 forint lehet náluk gyermekenként az adó- és járulékkedvezmény. Az egy-, három- vagy többgyermekesek kedvezménye viszont nem változik. Egy gyermekre marad a maximum havi 10 ezer forintos adó- és járulékkedvezmény, három vagy több gyermekre pedig eltartottanként legfeljebb 33 ezer forintot lehet lefaragni a közterhekből.
  • A személyi jövedelemadó nem változik, marad 15 százalék.
  • A kata szabályait a diákoknak kedvezően módosítják, 2018-tól feleannyi közterhet (havi 25 ezer forintot) fizet majd az a nappali tagozatos hallgató, aki tanulmányai mellett kisadózóként vállalkozik.
  • A kisvállalkozók adójának (kiva) 16 százalékos kulcsa 2017-ben 14 százalékra csökkent, 2018-ban pedig már csak 13 százalék lesz. 
  • Adminisztratív könnyítést is kapnak a vállalkozások, nem kell majd külön az önkormányzatnál bejelentkezniük, elég lesz ezt megtenni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál. 
  • 2018-tól tovább nő a munkáltató által adómentesen adható lakhatási támogatás mértéke. A foglalkoztatás első 24 hónapjában a minimálbér 40 százaléka helyett 60 százaléka, a következő 24 hónapban a minimálbér 25 százaléka helyett 40 százaléka, az utána jövő év alatt pedig 15 helyett 20 százalék lehet a támogatás. A mostani helyzettel szemben az adómentesség határozott idejű munkaszerződés esetén is nyújtható lesz és munkaerő-kölcsönzés esetén is igénybe vehetik majd az alkalmazottak.
  • Akiknek nincs biztosított jogviszonyuk, azoknak jövőre megint többet kell fizetniük a társadalombiztosításért. Az egészségügyi szolgáltatási járulék összege 2018. január 1-jétől havi 7110 forintról 7320 forintra nő.
  • A halhús áfája 27-ről 18 százalékra csökken, az internet és az éttermi szolgáltatások áfája pedig 18-ról 5 százalékra. 
  • A szociális hozzájárulási adó 2018-ban 2 százalékponttal 20 százaklékra csökken, illetve további 0,5 százalékponttal csökkenhető, ha 2017 első kilenc hónapjában a bruttó bérnövekedés meghaladja a 11 százalékot - írja az Index.
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?