Idén is kisebb eséllyel indulnak a családok a szociális bérlakáspályázaton!

Desktop
Bérlakáspályazat 2019
Bérlakáspályazat 2019

Kovács Eszter, szociális ügyekért felelős MSZP-s alpolgármester szerint létezik olyan lakás, ami „túl jó” szociális bérlakásnak. – Völgyesi Krisztián képviselő tájékoztatása

A február testületi ülésen ismét döntöttek a képviselők a „az önkormányzati lakások hasznosításának módjáról.” Minden évben e napirend keretében döntünk arról, hogy hogyan hasznosítsuk az önkormányzat tulajdonában lévő üres lakásokat. Az idei döntés lényege, hogy 8 lakásra szociális, 4-re pedig „piaci” bérlakáspályázatot írunk ki.

Hol itt a probléma?

A szociális lakásoknál a pályázók a kérvényükben 3 lakást jelölhetnek meg fontossági sorrendben és eszerint juthatnak, egy nyilvános pontrendszer alapján lakáshoz. Ami baj, hogy az idei 8 lakás közül mindössze kettőről mondható el, hogy egy két- vagy három gyermekes család számára is alkalmas, mert ezek mérete nagyobb mint 40 nm (viszont egyik lakás mérete sem haladja meg az 50 nm-t).

Két bizottsági ülésen és a testületi ülésen is javaslatot tettem arra, hogy adjuk meg ugyanazt az esélyt a 2-3 gyermekes családoknak, mint a többieknek és legyen még egy „nagy” méretű lakás a szociális lakások között. Erre idén volt lehetőségünk, hiszen a piaci pályázatra kijelölt lakások közül három is nagyobb, mint 40 nm, sőt, kettő az 50 nm-t is meghaladja.

Sajnos javaslatomat az MSZP-Fidesz-DK koalíció tökéletes egyetértésben leszavazta mindhárom alkalommal.

Mert túl jó szociális lakásnak...

A bizottsági ülések lényege, hogy a képviselő és nem képviselő (korábban szakértő) tagok ütköztessék álláspontjukat és próbálják meggyőzni a többieket arról, hogy miért hoznak meg egy-egy döntést. Ennek megfelelően, a keddi Gazdasági Bizottsági ülésen volt lehetőségem megtudni azt is, hogy Kovács Eszter MSZP-s alpolgármester szerint a piaci pályázatra (akkor még csak) javasolt lakások „túl jók” ahhoz, hogy rászoruló családoknak adjuk, mert „lelakják,” tönkreteszik azt.

Mondanom sem kell, hogy baloldali értékrendet valló emberként iszonyatosan megdöbbentem ezen állításon, hiszen azt tudtam, hogy a politikában elhangoznak ilyen szegényellenes mondatok, de sohasem gondoltam, hogy ezt a magukat szociálisan érzékenynek tartó MSZP-sektől fogom hallani. (Hogy mit mondott szó szerint az alpolgármester, a jegyzőkönyv elkészülte után fogom nyilvánosságra hozni a Megújuló Pesterzsébet frakció oldalán.)

A szerdai Szociális Bizottsági ülésen és a csütörtöki képviselő-testületi ülésen, már nem volt vita: felvetésemre érdemben nem reagáltak, hanem szépen csendben, de tökéletes egyetértésben utasították el módosító javaslatom.

A döntés

A fentiek tükrében az alábbi döntések születtek:

„Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy dönt, hogy

 1. szociális bérlakáspályázat útján kívánja hasznosítani a Szociális Bizottság döntése szerint az alábbi lakásingatlanokat:
 • Bp. XX. Akácfa u. 97. fsz. 3. szám alatti komfortos, 34 m2 alapterületű lakás
 • Bp. XX. Damjanich u. 21. fsz. 1. szám alatti komfort nélküli, 42 m2 alapterületű lakás (komfortosítást követően)
 • Bp. XX. Erdő u. 5. fsz. 8. szám alatti komfortos, 21 m2 alapterületű lakás
 • Bp. XX. Határ út 98. fsz. 2. szám alatti komfortos, 28 m2 alapterületű lakás
 • Bp. XX. Közműhelytelep u. 1-3. 2/2 szám alatti komfortos, 39 m2 alapterületű lakás
 • Bp. XX. Török Flóris u. 33. fsz. 8. szám alatti komfortos, 23 m2 alapterületű lakás
 • Bp. XX. Török Flóris u. 240. fsz. 1. szám alatti komfortos, 43 m2 alapterületű lakás
 • Bp. XX. Vágóhíd u. 18-26. VI. ép. fsz. 4. szám alatti komfort nélküli, 26 m2 alapterületű lakás (komfortosítást követően)
 1. piaci bérlakáspályázat útján kívánja hasznosítani a Szociális Bizottság döntése szerint az alábbi lakásingatlanokat:
 • Bp. XX. Aradi u. 23/b. komfortos, 62 m2 alapterületű lakás
 • Bp. XX. Helsinki út 9. A. ép. fsz. 4. szám alatti összkomfortos, 36 m2 alapterületű lakás
 • Bp. XX. János u. 51-53. I/8. szám alatti összkomfortos, 53 m2 alapterületű lakás
 • Bp. XX. Pázsitos stny. 10. I/8. szám alatti összkomfortos, 41 m2 alapterületű lakás”
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?