Pesterzsébet képviselő-testületének ellenzéki többsége nem kér a túlóratörvényből

Desktop
(fotó: ittlakunk.hu)
(fotó: ittlakunk.hu)
Bár Szabados Ákos polgármester és a Fidesz-frakció nem támogatta, a képviselő-testület többsége határozatot fogadott el arról, hogy a „rabszolgatörvényként” elhíresült túlórarendszert ne alkalmazzák az önkormányzat cégénél, és erre bíztatják a kerületi munkáltatókat is.

Csaszny Márton, Fekete Katalin, Mach Péter, Komoróczy László, Nemes László, Kovács Eszter, Nemesné Németh Judit és Nagy Lászlóné képviselők határozati javaslatot nyújtottak be a január 17-ei képviselő-testületi ülésre, amelyben elutasítják a munka törvénykönyvének módosítását. A „rabszolgatörvényként” elhíresült módosítással kapcsolatban az alábbi határozatot fogadták el – írja Mach Péter képviselő a blogjában.

Határozat:

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete:

1. Nem tekinti eldobható emberi erőforrásnak a munkavállalókat, ezért nem ért egyet a 2018. évi CXVI. törvényben megfogalmazott Munka Törvénykönyve módosításokkal, melyek a munkavállalókat hátrányosan érintik.

2. A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 3:112. § (3). bekezdése alapján utasítja az általa alapított gazdasági társaság (Integrit- XX. Kft. 1205 Budapest, Jókai Mór utca 89.) vezető tisztségviselőjét, hogy a munkaszervezés során a munkavállalóira vonatkozóan legfeljebb évi 250 óra (kollektív szerződés esetén legfeljebb évi 300 óra) rendkívüli munkaidőt, valamint legfeljebb 12 havi munkaidőkeretet alkalmazzon.

3. Döntésével példát kíván mutatni, ezért felkéri a pesterzsébeti munkáltatókat, hogy ne alkalmazzák a Munka Törvénykönyvének „rabszolgatörvény” néven ismertté vált új módosításait, melyek a munkavállalókat hátrányosan érintik.

A kerület ezzel - Budapesten elsőként - elhatárolódott a törvénymódosítástól. Újpesten a fideszes többségű testület a napokban leszavazta az ellenzéki képviselők által benyújtott, a túlóratörvény elutasítását célzó előterjesztést, de elfogadott egy olyan határozatot, hogy az önkormányzat „nem tervez” a 250 óra túlmunka felett további túlmunkát elrendelni a munkavállaló írásbeli kérése nélkül.

Hamarosan más kerületekben is, így Soroksáron, illetve a XV. kerületben is napirendre kerül ez a téma.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek