Fotók, videók: füstbomba, könnygáz, elfoglalt hidak – ez történt éjszaka Budapesten

Desktop
Tüntetés (forrás: Mohai Balázs - MTI)

Két napja tüntetnek a rabszolgatörvényként elhíresült túlóratörvény ellen Budapesten. Csütörtökön a Szabad Egyetem és a Hallgatói Szakszervezet szervezett vonulásos tüntetést.

A demonstráló tömeg nem sokkal 6 óra után indult el a Kossuth térről. Onnan a Margit hídon keresztül átvonultak Budára, majd a Bem rakparton haladva a Lánchídon át visszamentek Pestre, a József Attila utca, Erzsébet tér, Andrássy út, Oktogon, Nyugati tér útvonalon mentek tovább. A Nagykörúton egy időre teljesen leállt a forgalom.

A Markó utcában az ügyészség épülete előtt rövid időre megálltak, és azt skandálták, "szabad bíróságot". Innen a tömeg a kis utcákon keresztül visszaérkezett a Parlament előtti Kossuth térre. 

A Kossuth térre visszaérkezve többen füstbombákkal, üvegekkel, tojással, papírrepülővel dobálták meg a rendőröket, akik könnygázzal válaszoltak.

Többször is kialakult dulakodás, a rendőrök gumibotot is bevetettek, többször felszólították a tüntetőket, hogy ne dobáljanak - írja az Index.

(videó: 24.hu)

A rendőrség nyolc alkalommal használt könnygázt úgy, hogy előtte nem figyelmeztették a tömeget, ezzel nagy valószínűséggel jogsértést követtek el - írja a 24.hu.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte: a tüntetők agresszívvé váltak, ködgyertyát dobtak a rendőrökre, akik könnygázzal válaszoltak. A rendőrök egy embert hivatalos személy elleni erőszak gyanúja miatt előállítottak. A tüntetők két rendőrt megsebesítettek: az egyik rendőrnek a feje, míg társának a combja sérült meg.  

A Parlament főlépcsőjét több sorban védték a védősisakot, testpáncélt viselő rendőrök. A tüntetők megdobták és betörték a Parlament egyik ablakát.
Több embert előállítottak a rendőrök, a Momentum alelnökét, Donáth Annát pedig rohamrendőrök vitték el, miután a magasba tartott egy füstbombát.

Éjfél előtt nem sokkal átvonultak a tüntetők előbb az Emmi-hez, ahol néhányan lökdösődtek, a rendőrök könnygázt fújtak, aztán a többség a körúton ment tovább. 

A demonstrálók a Szalay utcában, illetve a Vajkay utcában négy parkoló rendőrautót megrongáltak, visszapillantó tükröket törtek le. A körúton szemeteskukákat borogattak fel, a körutat a Király utca és a Honvéd utca közötti szakaszon teljes szélességében eltorlaszolták - írja a rendőrség. 

(videó: index.hu)

A Nyugatinál a rendőrök megpróbálták megállítani a tüntetőket, de áttörték a sorfalat, és tovább mentek a villamossíneken és az úttesten az Oktogon felé, többen kukákat borogattak az útra. A Király utca előtt aztán megint keresztbe állt a rendőrsorfal az úton, és szétválasztották az embereket, akiket feltereltek a járdára. Innen pedig már csak igazoltatás után, egyenként engedtek ki mindenkit - írja az Index.

Az utolsó embereket hajnali kettőkor engedték el a rendőrök úgy, hogy valószínűleg tömeges jogsértést követtek el, mert csak akkor mehettek el a tüntetők, ha a nevüket bemondták a kamerába - írja a 24.hu.

Még a szerdai tüntetés során a Kossuth téren többen megpróbálták felgyújtani az ország karácsonyfáját, arra petárdákat és pirotechnikai eszközöket dobáltak. A rendőrök a tüzet eloltották. Az ország karácsonyfája köré kihelyezett szánkók közül többet elloptak. A tolvajokat a rendőrök fél órán belül azonosították és elfogták, lopás miatt indult ellenük eljárás.​

Budapest rendőrfőkapitánya a közrend biztosításáért fokozott ellenőrzést rendelt el 2019. január 2-án 8 óráig a fővárosban. 

A szerdai tüntetéssel összefüggésben 35, a csütörtökivel kapcsolatban 16 embert állítottak elő a rendőrök. Közülük a szerdai események után 18 embert vettek őrizetbe (ötöt közülük a Központi Nyomozó Főügyészség), a csütörtöki demonstrációval kapcsolatban négyen vannak őrizetben. Az előállítások indoka között garázdaság, rongálás, lopás, igazolás megtagadása szerepel. 

A szerdai tüntetésen előállítottak között tíz ember büntetett előéletű (többek között lopás, garázdaság miatt). Egy belga és egy német állampolgárt is elfogtak, velük szemben a Központi Nyomozó Főügyészség folytat eljárást hivatalos személy elleni erőszak megalapozott gyanúja miatt.

A csütörtöki tüntetéseken az előállítások mellett majdnem 300 embert igazoltattak, 201 ember ellen közlekedési szabálysértési feljelentést tettek. A szerdai tüntetésekkor kilenc rendőr, csütörtökön pedig öt sérült meg.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek