Hol a legfinomabb Erzsébeten a fagyi, melyik a kedvenc fagylaltozó helyetek?

Desktop
Hideg nyalat
Hideg nyalat

A tavaszias idő beköszöntével elindult a fagyi szezonja. Kerületünkben is találunk néhány jó cukrászdát, így nem kell sokat gondolkodnunk azon, hová menjünk fagyizni. Május 8-án pedig több cukrászda is féláron árulja majd a fagylaltot, mert ekkor rendezik meg a kézműves fagyi napját.

HOL-MI? rovatunkban megtaláljátok a kerületi cukrászdák-fagyizók listáját (frissített adatokkal), böngésszetek közöttük kedvetekre! Aki pedig idén már kóstolt kerületi fagyit, írja meg, milyen volt, mennyire ízlett és ajánlaná-e másoknak is.

Érdekességként pedig olvassatok egy kis fagylattörténelmet. A fagylaltot valószínűleg a kínaiak találták fel, mintegy ötezer évvel ezelőtt már hóból, tejből és gyümölcsökből kevert jeges édességet fogyasztottak a tehetősebbek. Valószínűleg egyiptomi közvetítéssel került a földközi-tengeri országokba. A történelem sok híres alakja volt fagylaltkedvelő, így például Nagy Sándor a katonáinak szolgáltatta fel a jeges édességet élénkítő hatása miatt, Hippokratész betegeinek ajánlotta gyógyírként, Nero császár több száz kilométerről is képes volt jeget hozatni a különleges édesség elkészítéséhez. Rómában igen kedvelt finomság volt a gazdagabbak számára. Marco Polo kínai utazásról visszatérve több fagylaltreceptet is magával hozott.

Az első, fagylaltot árusító kávéház valószínűleg Párizsban nyitott meg, ám a fagylalt addig nem terjedhetett el széles körben, amíg az ipari forradalom a konyhatechnológiát is el nem érte, hiszen a fagylalt előállítása, és főképpen folyamatos hűtése nagy kihívás elé állította a készítőket és drágává is tette a terméket. A 19. század végére már a legtöbb magára valamit is adó kávéházban lehetett kapni fagylaltot. Amerikába az 1700-as évek végén jutott el a fagylalt receptje. Miután 1904-ben Charles E. Miches feltalálta a tölcsért, a fagylalt hordozhatóvá vált, növelve népszerűségét. 1923-ban Harry Burt szabadalmaztatta a „jégkrém pálcikán” elnevezéssel forgalomba kerülő, csomagolt fagylaltját.

Magyarországra a fagylalt osztrák közvetítéssel került a 18. században, és hamar kedvelté vált, az 1900-as évek elején már minden szakácskönyvben szerepelt fagylaltrecept. Akkoriban még leginkább a gyerekeknek ajánlották, bár voltak már olyan receptek is, amelyekben bort és pezsgőt is adtak a fagylalthoz, ezzel leginkább a férfiakat vonzva az édességhez.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?