Indul a fűtési szezon: íme a hat legfontosabb tanács, hogy megelőzzük a bajt!

Oszd meg másokkal!

Desktop
Illusztráció
Illusztráció

Hűvösebbre fordult az időjárás, hamarosan kezdődik a fűtési szezon. Komoly veszélyt jelenthet, ha a fűtőeszközt nem rendeltetésszerűen használjuk, ha szabálytalan a kivitelezése, vagy ha a rendszeres műszaki felülvizsgálatot elmulasztjuk. 

Az alábbi tanácsokat fontos megfogadni:

  • A fűtőeszköz és a kémény kialakítását és karbantartását bízzuk szakemberre, a házilag barkácsolt berendezések életveszélyesek lehetnek!
  • Évente legalább egyszer mindenki ellenőriztesse a fűtőeszközét. A lerakódott por és szennyeződés nemcsak rontja a fűtés hatékonyságát, hanem balesetekhez is vezethet.
  • A kéményellenőrzést Budapesten a FŐKÉTÜSZ végzi, az oldalukon lehet megnézni, mikor megy házhoz a kéményseprő, illetve itt lehet megrendelni a kémény pótellenőrzését. A családi házak kéményellenőrzése ugyan nem kötelező, de a FŐKÉTÜSZ minden évben felajánl egy időpontot az ingyenes ellenőrzésre. Éljünk a lehetőséggel!
  • A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében gondoskodjunk a lakás megfelelő szellőzéséről. Az új, jól szigetelő ajtókba és ablakokba szereltesünk szellőzőt. 
  • Egy megfelelően működő fűtőeszköz is bármikor meghibásodhat, ezért tanácsos egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt beszerezni. A nem megfelelő érzékelők életveszélyesek, mert hamis biztonságérzetet keltenek, és korántsem biztos, hogy időben jeleznek. A katasztrófavédelem oldalán megnézhetjük, mely érzékelők nyújtanak megfelelő biztonságot. 
  • Ne fűtsünk háztartási hulladékkal, lakkozott, festett vagy nedves fával, mert ezek amellett, hogy mérgező gázokat bocsátanak ki, fokozzák a kéményben a kátrány és a korom lerakódását. Az ilyen lerakódások miatt leszűkül a kémény belseje, ami miatt visszaáramolhat a füst a házba. A kémény belső falára lerakódott vastag korom- és kátrányréteg a fűtés hatására izzani kezd és akár meg is gyulladhat, ami lakástűzhöz vezethet. Minden ötödik lakástűz a kéményben keletkezik - írja a katasztrófavédelem.

Fontos tudni azt is, hogy 2016. július 1-jétől kizárólag ErP minősítéssel ellátott gázkazánok szerelhetők fel. 2018. szeptember 26-ig adtak türelmi időt az átállásra, ez azonban most lejár, így mostantól minden lakóingatlanra vonatkozik az előírás.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?