Szmogrendelet: Tarlós elmondta, mikor tiltják ki a dízelautókat

Oszd meg másokkal!

Desktop
a kép illusztráció

Tarlós István főpolgármester a szmogrendelet változásáról és a dízelüzemű autók kitiltásáról beszélt csütörtökön.

 

A dízelautók németországi kitiltásának engedélyezésével kapcsolatban a főpolgármester azt mondta: a magyar környezeti szabályozási rendszer nem hasonlítható a némethez, mert az általános közlekedési tilalom kimondására Magyarországon az önkormányzatoknak nincs törvényi felhatalmazása. Budapesten a dízelautók kitiltása szmog esetén legkorábban 8-10 év múlva lehetséges.

A lépcsőzetesen hatályba lépő szmogrendelettel kapcsolatos forgalomkorlátozásokról szólva Tarlós István elmondta, hogy a tavaly november 11-én hatályba lépett szabályozás szerint riasztási fokozat elrendelése után az eddigiek mellett tilos belső égésű motorral hajtott, rendszámtábla nélküli segédmotoros kerékpárokkal is közlekedni.

Az idén október elsejétől életbe lépő intézkedéssel a riasztási fokozat idején a korlátozottak aránya az üzembentartók a 2015-ös egyharmadról mintegy negyven százalékra emelkedik. Jövő év október elsejétől - a 10-es és 11-es környezetvédelmi osztályú, Euro 4-es dízelüzemű gépjárművek forgalmának tilalmával - pedig már a használt gépjárművek gyakorlatilag fele esik majd riasztási fokozatban forgalomkorlátozás alá.

Mivel a fővárosi szennyezettségi szint kialakulásához további források is hozzájárulnak, illetve ezektől független környezeti tényezők is alakítják azt, ezért az 55 százaléknál nagyobb mértékű fővárosi közlekedési korlátozás a mai ismeretek alapján már nem megalapozott - mondta.

Tarlós István szerint akkor lesz indokolt a rendelet újabb felülvizsgálata, ha a korlátozás alá eső szennyezőbb gépjárművek aránya 45 százalék alá csökken.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?