A régi, festett kredenc, a műanyagos bútorlap nem fűtőanyag, hanem veszélyes hulladék

Oszd meg másokkal!

Desktop
Fotó: nyugat.hu
Fotó: nyugat.hu

Magyarországon 70 százalékban a lakossági fűtés a felelős a téli szezon kezdetén megnövekvő szállópor-koncentrációért, mely növeli a szmog kialakulásának lehetőségét is - olvasható környezetvédelmi tanulmányokban.

Magyarországon a szállópor egyik fő előidézője, a belsőégésű motorok mellett az, hogy a lakosság európai átlagban is magas hányada, közel 37 százaléka fosszilis energia felhasználásával fűt. Mintegy 800 ezerre tehető azon háztartások száma, amelyek fával, szénnel, alacsony fűtőértékű lignittel, de gyakran hulladékok – köztük műanyag hulladék – elégetésével fűtik ingatlanjaikat, írja a dontewasteit.hu környezetvédelmi oldal. 

A tiltott szemétégetést most is szankcionálják: a kályhán belüli égetésért 75 ezer forinttól 300 ezer forintig terjedő bírság szabható ki. De ne a büntetés tartson vissza, ugyanis a lakkos-műanyagos darabok égetésekor nemcsak por, füst, hanem rengeteg mérgező, esetleg rákkeltő anyag is kerülhet a levegőbe.

Tavaly, amikor huzamosan nagyon hideg volt, érezhetően egyre többen használták fűtésre ezeket az anyagokat, idén már néhol most is érezni a jellegzetes szagot a levegőben.

Nem lehet annyival olcsóbb ez a rendes tüzelőanyagnál, hogy mindannyiunk egészségét tegyék kockára...

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?