Semmit sem ért, ahogy a parlagfű ellen védekeztünk

Desktop
(forrás: MTI)

Nem működött eredményesen a parlagfű elleni védekezés rendszere 2013 és 2015 között - állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ). Az ellenőrzés arra terjedt ki, hogy a parlagfű elleni védekezést irányító és az abban részt vevő hatóságok, szervezetek mennyire tartották be a szabályokat, illetve a kitűzött célokat sikerült-e elérni.

Nem találtak semmilyen összefüggést a parlagfű elleni védekezésre fordított erőfeszítések és a parlagfűpollen-koncentráció változása között, az utóbbira még az időjárásnak is nagyobb hatása volt. 

A helyszíni ellenőrzések, növényvédelmi bírságot vagy közérdekű védekezést elrendelő határozatok száma évről évre csökkent. Nem lehetett megtudni azt sem, hogy országosan mekkora költséggel járt a védekezés vagy hogy mekkora a parlagfűvel fertőzött terület nagysága.

A kormányhivatalok ráadásul az erre a feladatra szánt pénzt sokszor nem a parlagfű elleni védekezés időszakában kapták meg, hanem például októberben. A közfoglalkoztatottak által végzett mentesítési munka hatékonysága is "igen alacsony volt". 

Magyarországon a parlagfű pollenjére mintegy kétmillió ember allergiás, ebből következik, hogy az ellene folyó védekezés közügy. Ugyanakkor az ÁSZ vizsgálata szerint a parlagfű koncentrációja egyik tárgyalt évben sem csökkent a köbméterenkénti 30 pollenszem alá, pedig a hatóságok ezt a célt tűzték ki maguk elé, továbbá az allergének okozta egészségügyi kockázat sem csökkent.

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek