Veszélyes só, ne használd fel!

Desktop
Ez a veszélyes só (forrás: Nébih)
Több mint 13 tonna állati takarmányozásra szánt kálium-klorid felhasználásával gyártott étkezési sót hívott vissza azonnali hatállyal a Nébih. A sót a Compex-Só Kft. gyártotta 2014-ben.

A vizsgálatok megállapították, hogy a Compex-Só Kft. nyírtassi üzemében 2014-ben gyártott, összesen 13,3 tonna csökkentett nátrium tartalmú étkezési vákuum só élelmiszer gyártásához állati takarmányozásra szánt kálium-kloridot használtak fel. A forgalomba hozott csökkentett nátrium tartalmú sónak a nátrium és kálium tartalma változó, a gyártmánylap szerinti 70 százalék nátrium-klorid és 30 százalék kálium-klorid arány helyett előfordult 100 százalékos kálium-klorid, de 90 százalékos nátrium-klorid tartalom is.

Szakirodalmi adatok szerint a túlzott kálium bevitel veseelégtelenségben szenvedő betegek számára kedvezőtlen lehet. A fogyasztó félrevezetése a vártnál magasabb nátrium tartalom is, ezért szükséges az összes, 2014-ben legyártott só forgalmazásának megtiltása és a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívása – közölte a Nébih.

A hatóság arra is felhívja a figyelmet, hogy a termék fogyasztása nem biztonságos. A fogyasztók – az ilyenkor szokásos eljárás alapján – a visszahívott terméket a vásárlás helyére vihetik vissza.

A visszahívott só csomagolásán feltüntetett tételazonosító fordított sorrendben megadott gyártási dátumból (nap, hó, év) és azonosító betűből, számból áll. Ebből adódóan a visszahívott só tételek a „2014” évszám alapján könnyen beazonosíthatóak - írta a Nébih.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?