Mi lesz most a devizahitelesekkel?

Desktop
A Kúria múlt év végi döntésével nem a pereskedő lakáshitelesek oldalára állt, amikor kimondta, hogy nem ütköznek törvénybe a devizahiteles szerződések, a bankok joggal követelik a nekik járó pénzt. A politika üzengetéssel reagált. A devizahitelesek problémája ettől persze még nem oldódott meg. Maradt a kérdés: mit lehet tenni a devizahitelesek problémájával? Az alábbiakban egy ingatlanszakértő elemzését közöljük.
A 2007-2008-ban kialakult, még a válság előtti helyzetnek főszereplői voltak a devizahitelek és azok a hitelfelvevők, akik nem számoltak azzal, hogy változhatnak életkörülményeik, elveszhet a munkájuk, vagy egyszerűen csak születhet gyermekük. Ők szembesültek a válság során a törlesztési problémákkal, és a helyzetük továbbra sem tekinthető megoldottnak.
 
Éltek a lehetőséggel, aztán jöttek a pofonok
 
Balla Ákos, a Balla Ingatlanirodák tulajdonos-ügyvezetője rámutatott arra, hogy 2007 előtt minden körülmény optimális volt az ingatlanpiacon, a vevők jelentős része pedig kihasználandó keretnek tekintette a bankok által nyújtott kölcsönt. Akár két-három lakást is megvettek hitelből - gondolva például gyermekeik lakhatására -, azaz csak éltek a lehetőséggel. Ugyanakkor nem gondolták végig, mi lesz később. Kellettek hozzá az elmúlt években kapott pofonok, hogy ma már reálisabban lássák a helyzetüket - jegyezte meg a szakértő.
 
Eltörölni lehetetlen
 
Ugyanis, ha hirtelen nem létezőnek tekintenénk a lakáshitelt, a kölcsönöket fölvevőknek azonnal vissza kellene vinniük a felvett összeget a bankba. Ez azonban a legtöbb ingatlantulajdonos számára jelenleg teljesíthetetlen, tehát nem megoldás, ezt még a korábbi alacsony árfolyamon sem tudnák rövid idő alatt teljesíteni.A devizahitelesek tehát nem tudják ilyen módon semmissé tenni a hiteleiket, csupán a normális, megszokott banki ügymenettel működhet a törlesztés. Balla Ákos rámutatott arra, hogy ha minden devizahiteles egyszerre próbálná eladni a lakását, hogy visszafizesse a felvett kölcsönt, azzal hatalmas mennyiségű ingatlan kerülne egyszerre a piacra, miközben jelenleg rendkívül mérsékelt a vevők száma. A több százezer lakást nem tudná felvenni a piac. Most még a nagy Budapesten is kevesebb mint 20 ezer tranzakciót ütnek nyélbe évente.
 
Bedőlne az ingatlan- és a bankpiac
 
Egy ilyen megoldás esetén tehát összeomolna az ingatlanpiac, talán még a bankok piaca is. Pedig az ingatlanpiac számára a bankok jelenléte nélkülözhetetlen, hiszen ma is csak bankhitel segítségével tud nagyon sok fiatal lakást vásárolni, különösen ha a szülők sem segíthetnek, mert mondjuk ők is lakáshitel-problémákkal küzdenek.
 
A bankok egyébként az elmúlt évben már egyre kedvezőbb hiteltermékekkel álltak elő, ami nem csak kedvezőbb kamatokat jelent a csökkenő alapkamatok hatására, hanem komolyabbá vált az előminősítés, tervezhetőbbek lettek a hiteltermékek - jegyezte meg Balla Ákos.
 
A Balla Ingatlanirodák vezetője szerint mindössze azt lehet vizsgálni a devizahitelek kapcsán, hogy bizonyos díjakat vajon jogosan számítottak-e fel a bankok, hogy megfelelően lettek-e kalkulálva a különböző banki díjak, az egyoldalú díjemelések tisztességesek-e. Amennyiben nem, akkor természetesen ezeket a bankoknak helyesbíteni kell, de ettől még a súlyos bankteher ott marad az ügyfelek nyakán.
 
Nem csak a lakosság van bajban
 
Az ingatlanszakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy nem csak a lakosság, hanem a kereskedelmi és ipari ingatlanok is hasonló problémákkal küzdenek. Akadnak olyan szállodák az országban, melyeken akár négy-ötmilliárd forint is lehet a bankhitel, ami ráadásul devizahitel. Ilyen hitelmennyiség, és a megemelkedett törlesztőrészletek mellett nehéz olyan jól működniük ezeknek a szállodáknak, hogy a vendégek ezt a nehézséget ne vegyék észre. Az ilyen szállodák sűrűn egyeztetnek a bankokkal a hitelek törlesztése ügyében, vagy éppen már banki felügyelet alatt állnak. 
 
De nem csak a nagy cégek küzdenek a törlesztéssel, hanem a kisebb vállalkozásoknak is vannak frank- vagy euróhiteleik. Amennyiben a megrendelésállományuk stabil maradt a válság évei alatt, akkor ki tudják termelni a megemelkedett költségeket, de ha csökkent a megrendelés, mérséklődött az árrés, akkor már gondok jelentkeznek a törlesztéseknél. Ekkor a vállalkozás elbukhatja a korábban tulajdonolt ingatlant, vagy kedvezőtlenebb lokációt választ, vagy kisebb, esetleg rosszabb állapotú ingatlant vásárol, bérel.
 
A Balla Ingatlanirodák ügyvezetője szerint tehát a cégek ugyanazzal a problémával állnak ma szemben, mint a magánszemélyek, párhuzamot lehet vonni a két csoport helyzete között. Emellett azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy a hitelprobléma nem csak a devizahiteleseket érinti, hanem a forinthitelesek helyzetével is foglalkozni kell.
 
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek