Április 5-től viszik házhoz a szelektív kukákat

Desktop
(forrás: fkf.hu)
Mint arról az ittlakunk.hu is hírt adott, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt (FKF) március 25-én a gyűjtőtartályok kiszállításával megkezdi a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést Budapest területén. A teljes lefedettség várhatóan 22 hónap alatt, 2015-re valósul meg. A szolgáltatás során a lakóingatlanoknál a papír, valamint a műanyag és fém hulladékok együtt kerülnek begyűjtésre.

A kerületben április 5-én kezdik az új kukák kiszállítását. A részletes utcalistát az FKF oldaláról letölthetitek. A szolgáltatás kezdete: április 12.

A lakótelepi-, belvárosi, illetve egyéb társasházas övezetekben összesen 83 ezer darab 240 literes, a kertvárosi, családi házas területeken 320 ezer darab 120 literes hulladékgyűjtő tartályt helyeznek ki. A tartály sötétkék színű, fedelük – jelezve a benne elhelyezhető hulladék fajtáját - az egybegyűjtött műanyag és fém esetében sárga, papír esetében kék színű.
 
Mind a heti egyszeri (lakótelepi, belvárosi és egyéb társasházas), mind a havi egyszeri (kertes házas) gyűjtésű területeken a tartályok elhelyezését az ingatlanok üzemeltetőinek, illetve a  lakosoknak kell megoldaniuk. A kukákat az ürítés napján kora reggel, vagy az azt megelőző nap este kell kihelyezni jól látható és megközelíthető helyre. Javasolt a járda szélén való elhelyezésük.
 
Az FKF munkatársai a szelektíven gyűjtött hulladékot csak a tartályokból ürítik, mellé rakott zsákokból és egyéb tárolóeszközökből nem szállítják el! Nem ürítik ki a tartályt akkor sem, ha az települési szilárd hulladékot is tartalmaz. Ekkor átválogatásra vonatkozó felhívást hagynak a helyszínen.
 
A gyűjtőtartályok mellé rakott egyéb, nem odavaló hulladék kezeléséről is az ingatlan tulajdonosának, vagy a lakóház kezelőjének kell gondoskodnia. Eltulajdonítás, vagy megrongálódás esetén a tartályok pótlásának, illetve cseréjének költsége az ingatlantulajdonost, illetve a társasházat terheli.
 
Az ingatlan címét fel kell tüntetni a kihelyezett edényeken. A szelektív hulladékgyűjtő tartályok házon belüli elhelyezése, tisztántartása, a ház elé történő kikészítése, a tároló helyre való visszavitele, a járda takarítása a lakóingatlan tulajdonosának, illetve a társasház üzemeltetőjének a kötelessége.
 
A házhoz menő gyűjtéssel ellátott területekről a gyűjtőszigeteket közlekedési csomópontok, kereskedelmi központok közelébe helyezik. Az üveg gyűjtőpontok azonban maradnak, mivel azt nem gyűjtik a házaknál. Az átmeneti időszakban a szelektív hulladékgyűjtés különböző típusai (házhoz menő, gyűjtőszigetek, hulladékudvarok) párhuzamosan lesznek elérhetők a budapestiek számára.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?