Megszűnik az eva, több lehet a katás

Desktop
(fotó: Adózóna)
(fotó: Adózóna)

Megszűnik az egyszerűsített vállalkozói adó (eva), helyette célszerűbb a kisadózók tételes adója (kata) szerinti adózást választani.

Az evát már csak a 2019-es adóévre lehet 2018. december 20-ig bejelentéssel választani, ezt követően az áttérés nem lehetséges. Azok az adózók, akik 2018. december 20-ig élnek az eva választásának lehetőségével, a továbbiakban is a törvény hatálya alatt maradhatnak a jövőben is.

„A katát és a kisvállalati adót (kiva) évről évre egyre vonzóbbá tette a kormány, így ma már kevés vállalkozásnak éri meg az evát választani” – hangzott el az M1 Forint, fillér című műsorában.

Több lehetőség is nyitva áll azok előtt, akik vállalkozást szeretnének indítani, de bevételük még nem indokolja egy kft. létrehozását. Ilyen az eva, a kiva és a kata szerinti adózás. A szakemberek szerint mind a kiva, mind a kata kedvezőbb adózási szabályokat kínál a kivezetésre kerülő evánál.

Az evát 30 millió forint éves bevételig lehet választani – hangzott el a műsorban. A katát 12 millió forint értékhatárig lehet tételes fizetésig kiváltani. Szakemberek szerint az evával szemben 25 millió forint éves árbevételig még célszerűbb a katát választani.

A kiva esetében változás, hogy duplájára, a jelenlegi 500 millió forintról egymilliárd forintra emelkedik a bevételi értékhatár. "A kiva inkább már a nagyobb fejlődő vállalkozásokra van kitalálva, ahol az árbevétel eddig ötszázmillió forint volt, és meghatározott létszámú, legalább ötven munkavállalót kellett foglalkoztatni. Ez jövőre kedvezőbbé válik, úgymond könnyebb lesz bejutni a kivába" - mondta el az adószakértő.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek