Hoppá! Mégiscsak eltörölhetik az óraátállítást! Mit szóltok hozzá?

Desktop
a kép illusztráció

Hamarosan eldől, kell-e még órát állítanunk tavasszal.

Korábbi cikkek a témában:

Az uniós parlament képviselői csütörtökön kezdeményezték az óraátállítás szükségességének felülvizsgálatát. Állásfoglalásuk szerint az európai lakosság nagy része nem tartja egészségesnek az évente kétszer, márciusban és októberben esedékes óraállítást.

Uniós bizottság fogja mérlegelni az óraállításnak a közlekedésre, az energiamegtakarításra és az emberi egészségre gyakorolt hatását és ez alapján fognak dönteni arról, maradjon-e a nyári időszámítás véglegesen.

Nálunk a Jobbik kezdeményezte 2016 őszén a parlamentben, hogy töröljék el az óraátállítást. Céljuk az volt, hogy az országgyűlés fogadja el határozati javaslatukat a téli-nyári időszámítás megszüntetéséről.

A Fidesz eleinte támogatta az ellenzéki párt javaslatának megvitatását, 2016 decemberében még általános vitát is folytattak róla a parlamentben. Végül 2017 tavaszán, az áprilisi óraátállítás előtt, a fideszes többség nem fogadta el a javaslatot.

Az egész Európában egységesen alkalmazott óraállítási módszer alapja, hogy március 21. és szeptember 21. – azaz a tavaszi és őszi napéjegyenlőség – között a nappalok hosszabbak az éjszakáknál. Minél inkább egybeesik a lakosság ébrenléti ideje (a reggel 7 és este 10 óra közötti időszak) a természetes nappali világosság idejével, annál kevesebbet kell a lámpákat használni.

Az alternatív időszámítást elsőként az Egyesült Államokban, 1916-ban vezették be - energiatakarékossági okok miatt. A vélemények ma már megoszlanak abban, hogy megtakaríthatunk-e energiát az óraátállítással.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?