Baptista Szeretetszolgálat: nem költöztetnek menekülteket a Baross utcába

Desktop
2012-ben nyitott meg a szálló (foót: Illyés Tibor - MTI)
2012-ben nyitott meg a szálló (foót: Illyés Tibor - MTI)

Átmenetileg három család költözik a kiléptető szállóba, de ők sem menekültek.

A napokban nagy port kavart az a hír, miszerint a Baptista Szeretetszolgálat által üzemeltetett Baross utcai úgynevezett kiléptető (dolgozó hajléktalanoknak otthont adó) szállóra nagy számban költöztetnének külföldi menekülteket. A szálló egyik lakója megkereste szerkesztőségünket ez ügyben. Az alábbiakat írta:

„A Baross utcai Baptista Szeretetszolgálat által fenntartott létesítménybe külföldi állampolgárokat akarnak betelepíteni. A szobákban 2 fő lakik, ahová még egy embert akarnak be tenni 13 négyzetméterbe. Fejenként fizetünk 30.000 Ft-ot. Senki nem hallgat meg minket és ezért kérem segítségüket.”

A szeretetszolgálattól nem érkezett válasz megkeresésünkre, de Bencsik János, a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje több sikerrel járt. Személyesen kereste fel Ghyczy Gellértet, a Baptista Integrációs Központ vezetőjét, aki a következőkről tájékoztatta.

1. Bár az év végén valóban 80 fő áthelyezésével számoltak, az elmúlt hetekben az érintettek nagy részét sikerült különböző intézményekben és családoknál elhelyezni. (A költözés egyébként azért vált sürgőssé, mert a XIII. kerületi ingatlan tulajdonosa felmondta a bérleti szerződést, így a Lőportár utcai intézmény nyáron egy XV. kerületi helyre költözik.)

2. A Baross utcai szállóba az új elképzelések szerint három család, összesen 18 fő költözne.

3. Bár a XIII. kerületi otthonban jelentős számú migrációs hátterű család él, a Baross utcába csak magyar állampolgárokat fognak helyezni, a menekült és oltalmazott státuszúak egy másik kerületbe kerülnek.

4. A költözés során a régi lakók esetében figyelembe fogják venni, hogy ne válasszanak szét összeszokott párokat, új lakót az fog kapni, aki egyedül él. A gyakorlatban ez úgy fog kinézni, hogy az egyágyas elhelyezést megszüntetik, és az épület alsó szintjét kiürítik. A korábban tervezett, háromágyasra zsúfolt szobákat végül nem valósítják meg. A lakhatási szerződések január 22-i határidejű felbontása nem jelent utcára kerülést, erre formai okokból, a szerződések módosítása miatt van szükség.

5. Az átmeneti elhelyezés nyárig szól, amikor is a tervek szerint minden XIII. kerületi lakót át fognak költöztetni a XV. kerületbe.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek