Kommentelés betiltva! Elnémul az internet?

Desktop
Jelentősen megváltozhat az internet az Alkotmánybíróság (Ab) döntése miatt: ezentúl az internetes oldalon közzétett kommentek - a felhasználók bejegyzései - tartalmáért ugyanis az adott oldal fenntartója akkor is felel, ha nem volt tudomása a jogsértő tartalomról vagy a sértett kívánságára azonnal el is távolította.
 
Alkotmányossági szempontból tehát az új technológiák által nyújtott felületeken, így az interneten zajló nyilvános kommunikációban is érvényesítendők az alaptörvényben rögzített alapvető jogok és kötelezettségek - mutatott rá a testület. Ugyanaz a védelem megilleti az internetes magánkommunikációt is - például e-mail, telefon, SMS -, mint a hagyományos eszközökkel folytatottat. 
 
Az Ab szerint nem vonható kétségbe, hogy a blog és a komment is közlésnek minősül, s mint ilyen, az alaptörvény cikkének védelmi körébe esik. A testület szerint a kommentek moderálása nem mentesít a jogsértő közlésért való felelősség alól. A kommentek moderálásáról a weboldal fenntartója dönt: erre jogszabály vagy a bírói gyakorlat sem kötelezi.
 
Az Alkotmánybíróság kommentekre vonatkozó döntése aránytalanul nagy visszatartó hatással fog járni az interneten zajló, ma még élénk közéleti vitákra – reagált az Ab határozatára a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ).
 
A feltétel nélküli felelősség rendkívül kockázatossá teszi a tartalomszolgáltatók számára, hogy felhasználóiknak megnyissák a kommentelés lehetőségét. "Akár moderálják a hozzászólásokat, akár nem, akár tesznek lépéseket a jogsértő tartalmak eltávolításáért, akár nem, felelősséggel tartoznak azokért" – írja a TASZ, kiemelve, hogy az is előfordulhat, a tartalomszolgáltatók inkább megszüntetik oldalaikon a kommentelés lehetőségét.   
    
A TASZ szerint a tartalomszolgáltatót legfeljebb akkor szabadna a jogsértő hozzászólásokért felelősséggel terhelni, ha a jogsértés észlelése (az arra való figyelemfelhívás) után sem távolítja el azokat.
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek