Nevelőszülők kerestetnek

Desktop
A Fővárosi Módszertani Gyermekvédelmi Szakszolgálat nevelőszülői hálózata olyan budapesti és a főváros agglomerációjában élő családokat keres, akik vállalkoznának a nevelőszülőség igen nehéz, ugyanakkor nemes feladatára. Sajnos az utóbbi években a fővárosban egyre kevesebben érdeklődnek a nevelőszülőség felől, nyilván összefüggésben van ez a nehezedő életkörülményekkel.

A nevelőszülői hivatásról számos hiedelem, kedvező vagy éppen kimondottan negatív vélemény, előítélet fogalmazódik meg az emberekben. A legfontosabb tudnivaló az, hogy a nevelőszülőség nem azonos az örökbefogadással. A nevelőszülők átmeneti időre kell, hogy biztonságos otthont, elfogadást és szeretetet nyújtsanak egy olyan gyermek számára, aki valamilyen oknál fogva átmenetileg nem nevelkedhet saját családjában. Ezek a gyermekek nem árvák, ahogy a közhiedelem tarja. Van családjuk, vannak szüleik és hozzátartozóik, akik azonban valamilyen oknál fogva időlegesen nem alkalmasak a gyermek gondozására, nevelésére.

Az örökbefogadástól eltérően a nevelőszülőnél élő gyermekek rendszeres kapcsolatot ápolnak szüleikkel, hozzátartozóikkal. A nevelőszülőktől azt várják, hogy ne csak a gyermeket fogadják el, hanem fogadják el vele együtt szüleit is.
Fontos tudni, hogy a nevelőszülőség nem jelent munkaviszonyt, s olyan családok jelentkezését várják, akik megfelelő lakhatással, stabil egzisztenciával bírnak. Természetesen a gyermekek ellátására havonta rendszeresen nevelési díjat és ellátmányt folyósítanak, s a nevelőszülőket tevékenységükért tiszteletdíj illeti meg.

Nagyon fontos lenne a nevelőszülői hálózat bővítése olyan nevelőszülői családokkal, akik – akár saját gyermekeik mellé – kisgyermekeket tudnának befogadni, különösen a 3 év alatti gyermekeknek lenne elsődleges, hogy ne intézményi ellátásban, hanem családi környezetben kapják meg a szükséges gondoskodást. A nevelt gyermekek után is igénybe vehetőek az anyasági ellátások, a gyes, a gyed, s a családi pótlék is.

Bővebb információk a nevelőszülővé válás menetéről, az alkalmasság kritériumairól, a jelentkezés módjáról, lehetőségéről a Fővárosi Módszertani Gyermekvédelmi Szakszolgálat honlapján találhatók.

A jelentkezéseket a 1081 Budapest, Alföldi u. 9-13. címen, vagy az alábbi telefonszámon: 06-1-3232-900 várják. Keressék Nagyné Erdély Ildikó képzési felelőst, vagy Vida Zsuzsannát, a Nevelőszülői Szolgálat osztályvezetőjét.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek