Hamis útlevelek kiállításáért emeltek vádat a pesterzsébeti kormányablak ügyintézője ellen

Desktop

Vádat emelt a XX., XXI. és XXIII. kerületi ügyészség a XX. kerületi kormányablak egyik ügyintézője ellen, aki csaknem kétszáz hamis útlevelet és személyazonosító igazolványt állított ki nem uniós polgároknak 2015 júniusa és 2016 decembere között – írta közleményében a Fővárosi Főügyészség.

Az okmányirodai ügyintézői munkakörben dolgozó 31 éves nő feladatai közé tartozott a személyazonosító igazolványok és útlevelek kiadása, valamint a személyazonosság ellenőrzésére egy úgynevezett Képnézegető alkalmazást kellett használnia, ha a kérelmező honosítási okiratot mutatott be. A vádirat szerint ezt szándékosan nem alkalmazta.

Az ügyintézővel kapcsolatba lépett egy – a nyomozás során egyelőre ismeretlenül maradt – szervezett elkövetői kör, és rávette, hogy 168 – többek között ukrán, orosz, azeri, iráni, albán – állampolgárnak valótlan tartalmú – a kérelmezők fényképével ellátott, azonban különböző, honosított magyar állampolgárok adatait tartalmazó – magyar magánútlevelet és személyit állítson ki. A nő összesen 198 hamis okmányt adott ki, és ezzel az Európai Unió tagállamának okmányaihoz juttatta a nem uniós polgárokat – áll a közleményben.

Az ügy másik vádlottja, egy 38 éves ukrán férfi is a fenti módon jutott valótlan tartalmú útlevélhez a nőtől, amivel az Egyesült Királyságba utazott. Ott később elfogták, és átadták a magyar hatóságoknak. A férfi jelenleg letartóztatásban van.

Az ügyészség a nő ellen bűnszövetségben elkövetett embercsempészés, és 198 rendbeli hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás, a férfi ellen egy rendbeli, felbujtóként hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt nyújtott be vádiratot a bíróságra.

A nő – a halmazati szabályokra figyelemmel – öttől tizenöt évig terjedő, a férfi egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető – írta a főügyészség.

Az már csak plusz információ, hogy a vád alá helyezett nő akkori főnökét, a XX. kerületi kormányhivatal vezetőjét, a botrány kirobbanása után leváltották, jelenleg a szomszédos kerületben dolgozik jegyzőként.

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek