Egyre gyakoribb, hogy lézerrel vakítják el a repülőgép-pilótákat

Desktop
Illusztráció (fotó: Tripadvisor)
Illusztráció (fotó: Tripadvisor)

Egyre több a repülésbiztonságra kockázatos lézerzavarás Magyarországon, idén eddig mintegy száz bejelentés érkezett a HungaroControlhoz, amit minden esetben jelentettek az illetékes hatóságnak – közölte a légiforgalmi társaság.

A kézben hordható lézerrel akár tíz kilométerről is rá lehet világítani úgy egy repülőgépre, hogy a fénye megzavarja a pilóta látását, elterelje a figyelmét – emelte ki a HungaroControl.

Hangsúlyozták: komoly kockázata van annak, ha leszállás vagy felszállás közben a manővert végrehajtó személyzet, csak egy rövid időre is elveszíti az éleslátását. Magyarországon is előfordult már, hogy a lézer fénye annyira elvakította a pilótát, hogy a másodpilótának kellett átvennie a gép irányítását – áll a közleményben.

A cég felhívja a figyelmet arra, hogy a pilóták megzavarása a légi közlekedés veszélyeztetésének minősül és akár három év szabadságvesztéssel is sújtható.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek