Több mint 350 idős embert vertek át a termékbemutatós csalók

Oszd meg másokkal!

Desktop
A kép illusztráció

Az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt az időseket megcélzó árubemutatókkal kapcsolatos panaszok száma. Most egy ilyen termékbemutatós csaló csapat ellen emeltek vádat: hét, gyógyászati segédeszközöket áruló ember több mint 350 embert csapott be azzal, hogy termékbemutatókon egészségügyi szakembereknek adták ki magukat és áron felül adtak el nekik gyógyászati segédeszközöket.

Korábbi cikkek a témában:

Az egyik vádlott 2015-ben létrehozott egy céget, amely termékbemutatók szervezésével foglalkozott. A férfi a cég irodájában call centert működtetett, az ott dolgozóknak pedig egy olyan szoftvert adott, amely a lehetséges vevők adatbázisát tartalmazta, az egész országra kiterjedő, településenként csoportosított adatokkal. A telefonos meghívó ultrahangos ízületi állapotfelmérésre szólt.

 
A termékbemutatókat az ország különböző pontjain, éttermekben, szállodákban, művelődési házakban tartották meg, azokra jellemzően idős, különböző betegségekkel küzdő emberek érkeztek. 2015 februárjától szeptemberig összesen 150 termékbemutatót tartottak, amelyek során 369 embert csaptak be.
 
A férfi társai, az ügy további vádlottjai a termékbemutatókon egészségügyi szakembereknek, orvosoknak, mentősöknek adták ki magukat, és hőkamerával, valamint vérnyomásmérővel mímelt egészségügyi állapotfelmérést végeztek, amelynek állítólagos leletéből rendszerint lesújtó eredményt közöltek.
 
A meghívottak kipróbálhatták az értékesítésre szánt termékeket, és ha úgy döntöttek, hogy megveszik azokat, akkor a vádlottak alkudozni kezdtek az árról, hogy minél magasabb összeget kérjenek el. Részletfizetést engedtek, kölcsönt szerveztek, a vevőket akár hazáig vagy a bankautomatáig is elkísérték a pénzért. Az ügyletről szerződést is kötöttek, és jótállási jegyet adtak.
 
A vevők pár ezer forinttól egymillió forintig terjedő összegeket fizettek a termékekért, amelyeket sok esetben meg sem kaptak, vagy amelyek nem fejtették ki az ígért hatást. Sok esetben a sértettek utólag derítették ki, hogy a megvásárolt termék valójában lényegesen kevesebbet ér.
 
Az ügyészség nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével és más bűncselekménnyel vádolja a férfit és társait.
 
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?